Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
dan pobjede

9. maj Dan pobjede na fašizmom

Danas se u svijetu obilježava Dan pobjede nad fašizmom. Devetog maja 1945. godine sovjetski maršal Zhukov ratificirao je u ime Saveznika sporazum o njemačkoj kapitulaciji, koji je dan ranije, kao predstavnik Trećeg rajha potpisao njemački feldmaršal Wilhelm Keitel.

Iako je, zvanično, Drugi svjetski rat završen 9. maja, on je trajao još nekoliko mjeseci, sve do kapitulacije Japana i to tek nakon što su Amerikanci na ovu zemlju bacili dvije atomske bombe, na Hirošimu i Nagasaki.

Više od 50 miliona mrtvih, žrtava fašizma, trebalo je da bude opomena svijetu, da se zlo kakvo je čovječanstvo vidjelo četrdesetih godina 20. vijeka nikada i nikome ne ponovi.

Ovaj dan obilježava se i kao Dan Evrope, a šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark i komandant EUFOR-a Fridrih Šreter organizuju danas svečanu ceremoniju postrojavanja vojnika EUFOR-a i Oružanih snaga BiH, povodom obilježavanja Dana Evropske unije u BiH.

Ceremonija će bit održana danas u Sarajevu a predvodit će je EUFOR.

U svečanom postrojavanju će učestvovati vojno osoblje EUFOR-a i Oružanih snaga BiH (OS BiH), kao i Vojni orkestar OS BiH.

Ovim događajem naglašava se bliska saradnja između EU i BiH, kao i između EUFOR-a, zemalja učesnica u misiji i OS BiH, njihova međusobna podrška i poštovanje, dok zajedno rade na promoviranju mira, sigurnosti, stabilnosti i prosperitetnije budućnosti.

Ceremoniji će priusustvovati načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH general Anto Jeleč, visoke zvanice i predstavnici BiH, EU i drugih zemalja, najavljeno je iz Ureda za odnose s javnošću EUFOR-a.

avaz.ba