Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
obama

Barack Obama: Uvjeren sam u pobjedu nad Islamskom državom

Američki predsjednik Barack Obama rekao je da je uvjeren da će Sjedinjene Američke Države pobijediti u borbi protiv Islamske države, ali i da će ključni korak u njenom porazu biti okončanje konflikta u Siriji.

“Neće biti prekida vatre u odnosu na IDIL, ostajemo neumoljivi u njihovom progonu”, rekao je Obama novinarima poslije sastanka sa Vijeće za nacionalnu sigurnost u State Departmentu.

Obama je dodao da se zemlje koje se bore protiv IDIL-a često ne slažu o dugoročnim ciljevima. Ako bi prekid vatre u Siriji bio poštovan to bi moglo spasiti živote i smanjiti patnje ljudi, rekao je Obama.

Obama je naveo da Islamska država ima uporišta u urbanim područjima i da civile koristi kao živi štit. Američki predsjednik kazao je da je IDIL izgubio više od 40 posto teritorije koju je nekada kontrolirao u Iraku, kao i da je usporen priliv stranih boraca u njihove redove.

Jedini načina da se obračuna sa IDIL-om je okončanje haosa i građanskog rata u Siriji, navodi Obama. On je dodao da prekid neprijateljstava znači obustavu vazdušnih udara svih strana i potencijalni korak ka okončanju haosa u Siriji, ali i da mirna budućnost ove zemlje ne uključuje sadašnjeg predsjednika Bashara al-Assada.

klix.ba