Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
beba

Beba gigant: Djeca je vole, ali je ne mogu nosati

Aliya Saleem iz Indije stara je deset mjeseci i teška 18,5 kilograma, odnosno kao dijete od šest godina.

Time je jedna od najteže djece u svijetu za svoju dob. Kad je rođena bila je teška četiri kilograma. S četiri mjeseca je počela strahovito dobivati na težini. Roditelji su zabrinuti za zdravlje svoje kćeri. Kažu da im je jedno dijete već umrlo u dobi od godine i pol. Također je bilo gigantskog rasta, piše Daily mail, a prenosi 24 sata.hr.

Majka Shabana Parveen (25) kaže kako djevojčici moraju kupovati novu odjeću svake dvije sedmice. Porodica je siromašna i nemaju dovoljno novaca da bi kćeri pružili adekvatnu medicinsku pomoć.

– Dali smo sve od sebe no imamo dovoljno novaca samo da Aliyju odvedemo u lokalnu bolnicu. Doktori u selu nam ne mogu reći od čeka boluje. Odveli smo je i doktoru u Ranchi. Tamo su nam rekli da ju odvedemo u drugi grad, ali mi to ne možemo priuštiti – kaže otac Mohammad Saleem (28).

Ipak uspjeli su nekako doći do bolnice u predgrađu New Delhija. Doktor Krishan Chugh kaže kako je Aliya najteža beba svoje dobi koju je ikada vidio. Kaže da beba možda ima problema s hormonima.

– Ali moramo napraviti pretrage prije nego napravimo konačnu dijagnozu – rekao je Krishan Chugh.

Prosječno dijete njene dobi teži oko 8 kilograma. O djevojčici tokom dana brine majka jer otac radi. Kaže da djevojčica po danu puno plače, a po noći se budi jer ne može normalno disati. Obitelj ima i sina (5) Alija koji je normalne težine. Ali ne ide u školu jer obitelj nema novaca. Otac, koji je krojač, zarađuje manje od 10 maraka dnevno. Starija kćer Simran je umrla, a imala je iste probleme kao i Aliya. Aliyju u selu svi vole, pogotovo djeca, ali rijetko ko je može dignuti, piše Daily Mail.

24si

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.