Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
4377771a

Brisel: Uhapšeni teroristi koji su spremali napade većih razmjera

U Briselu je u noći sa četvrtka na petak uhapšeno sedam osoba, a istražitelji razmatraju hipotezu da su teroristi planirali izvesti napade velikih razmjera, te napasti s automatskim puškama na više mjesta u gradu istodobno aktivirajući bombe.

Policija je u četvrtak navečer pokrenula veliku operaciju na više mjesta na području Brisela. Tokom noći uhapšeno je šest osoba, čiji identitet nije otkriven. Tri od šest osoba uhapšene su u automobilu ispred Palate pravde u
centru grada, dvije su osobe privedene u briselskoj općini Jete, a jedna u centru grada. Sedma osoba uhapšena je u jutros u općini Forest.

Policija je koristila specijalne interventne snage i helikoptere tokom operacije, koja je izvedena na više mjesta u gradu.

Pretresi su obavljeni i u općini Šerbek, gdje je policiji pomagala i vojska, ali nisu rezultirali nikakvim hapšenjem.

Flamanska TV: Prijetili napadi kao u Parizu

Flamanska televizija VRT javlja, pozivajući se na izvore iz istrage, da su napadači planirali napad većih razmjera od onih u utorak na aerodromu Zaventem i stanici Melbek i da su spremali nešto slično napadima u Parizu, 13. novembra prošle godine kada su istovremeno s aktiviranjem bombi, na nekoliko mjesta u gradu iz automatskog oružja pucali, između ostaloga, i po terasama kafića prepunim ljudi.

“Bile su navodno dvije grupe spremne udariti istovremeno.

To je hipoteza koju razmatraju istražitelji”, navodi VRT, a tu su informaciju potvrdili i drugi mediji.

Prema toj hipotezi Salah Abdeslam, Mohamed Belkaid i Amine Čukri planirali su kalašnjikovima napasti na ulicama Brisela istovremeno s atentatima na aerodromu i Melbeku.

Nekoliko dana prije hapšenja Salaha Abdeslama, policija je u pretresu u jednom stanu u općini Forest pronašla veće količine oružja.

U tom su stanu na jednoj čaši pronađeni otisci prstiju Salaha Abdeslama, koji je ubrzo uhapšen, kao i Amine Čukri.

Iz toga stana je pucano na policiju, a u pucnjavi je ubijen Mohamed Belkaid.

bhrt.ba