Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
l

Centar za mentalno zdravlje “Ključ” organizovao panel-diskusiju povodom Dana mentalnog zdravlja

Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je 10. oktobar Svjetskim danom mentalnog zdravlja. Obilježava se svake godine, a cilj mu je podizanje svijesti o problemima mentalnog zdravlja širom  svijeta kao i poticanje na ulaganje u sistem  podrške mentalnom zdravlju.Tim povodom danas je u Ključu održana panel-diskusija na kojoj su bili prisutni korisnici Centra za mentalno zdravlje,zdravstveni radnici psiholog Elma Hadžić, koja je i ovaj put dobila zahvalnicu za nesebičan rad i doprinos kako u ovom centru tako i u udruženju Tunel, psihijatar Behzad Hadžić,policijski službenici,prosvjetni radnici te načelnik općine Ključ kao pokrovitelj ove panel- diskusije,koji je apelovao na veću podršku ovakvim udruženjima. Prisutnima su se obratili neki od korisnika Centra za mentalno zdravlje,ispričali svoju životnu priču te naglasili značaj podrške koju dobivaju od naših stručnjaka iz Ključa.

O tome koliko je zapravo mentalno zdravlje bitno govori i sama definicija zdravlja koju je 1926. godine dao Andrija Štampar: „Zdravlje je stanje potpunog fizičkog, psihičkog i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti“. Od Štamparova govora na zasjedanju prve Skupštine svjetske zdravstvene organizacije, 25. juna 1948. godine do danas prošlo je mnogo godina, a jednako je aktualno ono što je, između ostalog, rekao: „Bolest nije posljedica samo fizičkih i bioloških faktora. U pitanjima zdravlja sve veću ulogu igraju ekonomski i socijalni faktori, i ti se problemi trebaju rješavati ne samo s tehničkog već isto tako i sa sociološkog stajališta. Iako je medicina stara preko 5000 godina, a moderna znanost oko 150 godina, ta je ideja uznapredovala tek u posljednjih 50 godina. Zdravlje treba biti faktor stvaranja boljeg i sretnijeg života. Budući da je zdravlje osnovno pravo svakog ljudskog bića, zajednica je dužna osigurati ljudima što potpuniju zdravstvenu zaštitu.

Vremenom se nije promijenila činjenica da ekonomski i socijalni čimbenici utječu kako na fizičko tako i na mentalno zdravlje te postoji jednaka potreba da zdravlje i zdravstveni sustav i pružatelji usluga u zdravstvu budu dostupni što većem broju ljudi. Obilježavanje ovoga dana omogućava svim pružateljima usluga koji se bave mentalnim zdravljem razmjenu iskustava o njihovom radu i tome što je još potrebno učiniti da zaštita mentalnog zdravlja postane dostupna širom  svijeta.