Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Izbori-u-BiH-2018-990x654

Danas počinje predizborna kampanja, 20 Ključana na listama političkih stranaka

Danas službeno počinje predizborna kampanja. Trajat će sve do 6. oktobra i to do 7 sati kada počinje izborna šutnja. Iz CIK-a podsjećaju da je ovo period u kojem politički subjekti upoznaju birače sa kampanjom i svojim strategijama. Zabranjeno je korištenje jezika koji bi mogao potaći na širenje mržnje ili nasilje.Ovogodišnji Opći izbori se provode za: Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, predstavničke domove državnog i federalnog parlamenta, Narodnu skupštinu RS, predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske, te kantonalne skupštine.Na glasačkim listićima se nalazi 128 političkih subjekata, što je 30 više u odnosu na prošle izbore. Glasat će 3.352.933 birača.

Za područje općine Ključ ovjereno je 35 političkih subjekata, a na listama stranaka nalazi se 20 kandidata i kandidatkinja iz  Ključana za sve nivoe vlasti, od državnog nivoa, preko entitetskih do kantonalnih u Federaciji BiH. Najviše kandidata iz Ključa za Opće izbore 2018 kandidovao je SDP ukupno njih 6. Na ovim Općim izborima na listama su se između ostalih našli i Načelnik Ključa Nedžad Zukanović, savjetnik premijera USK-a Jasmin Musić i Ministar  obrazovanje, nauke, kulture i sporta USK-a Muhamed Ramić. Od 20 Ključana koliko ih se nalazi na listama 6 pozicija pripada ženama.

Ova kampanja će koštati 8,5 miliona maraka, od čega 4,7 miliona ide za naknade članovima biračkih odbora, 1,2 miliona za štampanje, pakovanje i distribuciju izbornog materijala, a oko 650.000 na poštanske usluge”, kazala je Maksida Perić, glasnogovornica CIK BiH.