Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
8

DANAS U KLJUČU OBILJEŽEN DAN SREDNJOŠKOLACA

 

PISMO SREDNJOŠKOLACA UPUĆENO VLASTIMA

Dan srednjoškolaca, nastao je  po tužnom događaju. Nastao zbog ubistva, ali rodila se pozitivna priča. Tako su 17.11.1939. godine ubili studente koji su željeli obrazovanje. Danas nam ubijate rad,kreativnost,motivaciju,sigurnost, volju i želju za tim istim obrazovanjem.

Dan srednjoškolaca.. Nama, srednjoškolcima je itekako važan. Ali prvo poslušajte statistike: nezaposlenost mladih u BiH je preko 60%. Svega 5% mladih su članovi omadinskih organizacija, 6% članovi političkih partija, 1% članovi predstavničkih tijela mladih.Dolazi se do podatka da je samo oko 5% mladih više ili manje u BiH.95% anketiranih smatra da mlad inisu dovoljno uključeni u društvena I politička pitanja. Ohrabrujuće zvuči i podatak da 44,7% smatra da mladi mogu napraviti iskorak za cjelokupnu situaciju u BiH. Na pitanje kako vide svoju budućnost u BiH, 27,4% ih je odgovorilo da želi ostati i   ostvarit isebe u BiH, 26,5% ispitanih želi napustiti BiH, dok relativna većina od 40,6% odgovara da to “ovisi o nizu  uslova koji  će  utjecati na moju  konačnu odluku”.

Danas mi pokazujemo šta smo, šta želimo i šta dajemo. Zbog ovih 44,7% mladih danas vam govorimo koliko toga imamo za ponuditi. Imamo milion razloga da odemo, a samo jedan da ostanemo. Taj jedan je ljubav prema našoj domovini. Koliko ćemo još iz škole na biro za zapošljavanje, pa na granicu? Da li vas je strah koliko će nas otići? Da li imate strategije kako nas zadržati? Da li ste našli bilo kakvo rješenje koje bi nas moglo zadržati? Sumnjamo.. Vjerujte nam, želimo ostati. Želimo da nas naše sunce grije, jer smo najsretniji ovdje. Sretni u smislu sreće, ali gladni,žedni,ogorčeni. Svi idemo trbuhom za kruhom, za bolje sutra. Koga god pitamo ”Da li si se pokajao što si otišao?”, odgovor je: ”Nimalo”. Nimalo se nije pokajao, a plače jer je daleko od porodice, daleko od voljene domovine, plače kada naša reprezentacija igra, plače kada čuje našu muziku, plače kada za bajram,božić nije kod kuće. Idemo, hajmo, krenimo. Ne van, ne od kuće, već u bolje sutra. Ne dozvolimo niti jednu suzu, niti jedno opraštanje.. Iako ste nam govorili da nismo zreli,da ne razumijemo, da smo još uvijek djeca, itekako smo zreli da shvatimo kako vi velikani uništavate državu, a vi stari im dajete pravo za to. Zašto da mi šutimo više, kada nam vaše riječi donose budućnost koje je sve manje i manje. Svjesno ste saučesnici masovnom “odlivu mozgova”.Mi ne možemo gledati svakodnevno prevrtanje po kontejnerima kako bi se porodica prehranila. Ne možemo gledati bolesnu djecu, pasivnost društva.A ono čime se možemoponositijestenašaomladina,omladinakojanikadnijetrebalaotići.

A mi koji smo ostali, mi smo srednjoškolci Bosne i Hercegovine što vama ne želimo! Mi, ujedinjeni, sastavljeni, jednakopravni!A to vas boli. Bolimo vas mi! Mi, mladi, obrazovani i spremni na izazove… Boli vas naša pamet, snaga volje i hrabrost za životom. Mi, koji „kao nismo zreli“ iako odavno ukazujemo na vaše nezrele korake kojima ovu zemlju vodite u sunovrat! Mi smo mladi Bosne i Hercegovine. Mi smo jači i od najjače vaše političke partije. Mi ne možemo sjediti u kući i nadati se boljem životu. Mi se želimo pokrenuti! Ma mi smo se pokrenuli! Vidite da jesmo?!

f

 

 

 

 

d

s a

7

9