Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
E- KNJIZICE

DO 31. AUGUSTA OVE GODINE ZAMJENA DOSADAŠNJIH ZDRAVSTVENIH KNJIŽICA SA E- ISKAZNICAMA

– Do 31. augusta građani USK dužni su stare zdravstvene knjižice zamjeniti za nove, elektronske. Značajan broj njih je to već učinio i e-iskaznice koriste pri odlasku ljekaru, izjavili su u ZZO. Novi sistem zdravstva u ovom pogledu ipak se uhodava jer kod pojedinih zdravstvenih službi još uvijek nije okončana informatizacija pa je potrebno imati stare knjižice. Uz to, mnogo je i onih koji nisu izvršili zamjenu knjižica. U ZZO ističu da je moguće da će se rok za zamjenu produžiti najviše za mjesec dana, nakon čega oni građani koji ne budu imali e-iskaznicu neće biti u prilici dobiti potrebnu uslugu.

Korisnici usluga Doma zdravlja, elektronsku knjižicu mogu koristiti u skoro svim službama. Izuzetak je Hitna pomoć gdje pacijenti još uvijek moraju imati staru knjižicu ali i ovaj segment primarne zdravstvene zaštite uskoro će informatički biti uvezan.

Iako je e-knjižica u funkciji, zbog još uvijek uspostavljanja novog sistema, u Upravi Doma zdravlja preporučuju da građani koji dolaze u ovu zdravstvenu ustnovu ipak uz sebe imaju i staru knjižicu. Također, veliki je broj građana koji nisu podigli nove iskaznice. Da je vrijeme da se to uradi upozoravaju i u  ZZO. Informatizacija zdravstvenog sistema treba se obaviti jer donosi niz prednosti zdravstvenim ustanovama i njenim korisnicima, ističu u Zavodu. Da sistem još uvijek nije zaživio u punom kapacitetu, kazao nam je direktor ZZO USK, Almin Handanagić.

Do sada je oko 50 000 građana nabavilo nove knjižice što je nedovoljan broj ako se zna da u USK registrirano oko 200 000 osiguranika. U Zavodu ističu da je rok za zamjenu do kraja augusta.

Tako bi nakon elektronskih recepata u svom punom kapacitetu uskoro trebale zaživjeti  i e-iskaznice. Ovaj projekat koštao je 300 000 maraka. Novac koji su građani uplatili za zamjenu iskaznica biće distribuiran zdravstvenim ustanovama, kazao je između ostalog direktor Handanagić.