Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
xx

Dudaković i drugi: Svjedoci Tužilaštva BiH borci 6. Sanske brigade VRS

Čitanjem iskaza dva umrla svjedoka u Sudu BiH nastavljeno je suđenje Atifu Dudakoviću, generalu i bivšem komandantu Petog korpusa Armije RBiH.  Njega Tužilaštvo BiH, zajedno s još 15 pripadnika ovog korpusa, tereti za ratne zločine počinjene na području Krajine 1995. godine. Suđenje je nastavljeno nakon skoro tri mjeseca pauze, jer je jedan od optuženih bio bolestan, i posljednje ročište je održano 26. avgusta 2019. godine. Tužiteljica Marijana Čobović prvo je pročitala iskaz umrlog svjedoka Svetka Miljevića.

On je u iskazu koji je pročitan govorio o stradanju njegovog brata Ranka Miljevića. U iskazu je jasno kazao da je on bio pripadnik 1. bataljona  6. Sanske brigade, a njegov brat 4. bataljona iste brigade. Neke od odbrana su iskoristile zakonsko pravo i sudu su predočili svoja pitanja koja bi Svetku Miljeviću postavljali da je živ. Advokat Ifet Feraget  tražio bi da mu Miljević potvrdi da je on pripadao 6. Sanskoj brigadi i da mu navede na kojim ratištima je sve bio, kao i njegov brat Ranko.

Feraget je kazao i da bi Svetka pitao o video snimcima 6. Sanske brigade na ratištu oko Srebrenice i da mu odgovori na niz drugih pitanja koja se odnose na ove dokaze. Odbrana bi Miljevića pitala i da objasni gdje su se sve njegov brat i njegove komšije nalazile u aprilu i maju 1992. godine i šta je njemu poznato o aktivnostima VRS na području Sanskog Mosta.

„Dalje bih ga suočio sa nizom činjenica o progonu i masovnim ubistvima Bošnjaka na području Sanskog Mosta u kojima direktno je učestvovala njegova jedinica“, istakao je Feraget.

Advokat je zadržao pravo da ne otkrije sva saznanja kazavši da će s nekim saborcima Miljevića koji će biti na nekim od narednih ročišta razjasniti neke stvari.

izvor:patria