Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
sanj-640x426

Emina Hotić iz Kamička izumila robota za čišćenje fasada na zgradama

Učenica četvrtog razreda Poljoprivredne škole Emina Hotić iz Kamička izradila je idejni projekat robota za čišćenje vertikalnih staklenih površina, koji je na nedavno održanom naučnom takmičenju srednjoškolaca, Bosanskoj naučnoj olimpijadi u Sarajevu, uvršten među pet najoriginalnijih.

„Primjetila sam da je veliki problem kako očistiti staklene fasade na visokim zgradama, pa sam došla na ideju da smislim robota koji bi to radio umjesto ljudi.“, istakla je Emina . Dodaje kako robota čini pokretni mehanizam u vidu gusjenica i vakum pumpi koje mu omogućavaju da se održi i kreće po okomitim površinama, te sistem špricaljki i četki kojima se na staklo nanosi i potom briše tečnost za čišćenje.

U tijelu robota bio bi ugrađen sistem filtracije koji bi omogućavao da se upotrijebljena tečnost koristi u više navrata, a pokretao bi ga elektromotor koji bi energiju crpio iz sunčevog panela ugrađenog na njegovoj gornjoj površini. „Upravljanje robotom bilo bi daljinsko, preko kontrolne jedinice, čime bi se onemogućilo da se neko povrijedi ili nastrada uslijed pada s velike visine.“, kaže Hotićeva.

Prema njenim riječima, u proteklom periodu kontaktiralo ju je više domaćih firmi koje su pokazale veliko interesovanje za njen projekat i ona uskoro očekuje njegovu praktičnu realizaciju. Punu podršku učenici dao je direktor ove školske ustanove, Ajdin Asotić, koji je istakao kako je škola finansirala odlazak učenica na pomenuto takmičenje u Sarajevo, te ostale aktivnosti u vezi s ovim zanimljivim projektom.