Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
1

Fata Jašarević najstariji stanovnik Ključa danas napunila 102 godine

Danas su članovi Udruženja penzionera općine Ključ,sekretar MZ Biljani te predsjednik Kantonalnog saveza udruženja penzionera USK-a Terzić Mirsad posjetili Fatu Jašarević, najstarijeg stanovnika općine Ključ,a prema nezvaničnim podacima i najstarijeg stanovnika USK-a.

Fata Jašarević živi u Biljanima, rođena je 15.01.1918. godine  i danas je napunila 102 godine, tačnije Fata je 15.01. 1918. godine zavedena u knjigu rođenih, a postoji velika vjerovatnoća da je rođena pet godina prije.

Majka Fata je rodila devetero djece, četiri sina su joj poginula u ratu, dok su neki umrli prirodnom smrću. Ima 28 unučadi,27 praunučadi i 12 bijelih pčela. Članove svoje porodice može pobrojati,ali imena svih njih se ne može sjetiti.

2

Sa Fatine desne strane je njena  najstarija kćerka koja ima preko 80 godina, a sa druge strane se nalaze Fatina praunuka i bijela pčela.

Za starce koji dočekaju od unučadi unučad kaže se da su “stekli” bijele pčele što se smatra i velikim Božjim blagoslovom, odatle i narodna izreka “Da Bog  da, brate,  dočekao  bijele pčele”.

Ispred općine Ključ, općinskog načelnika Nedžada Zukanovića, Udruženja penzionera Fati je uručen poklon i 100 KM ispred Kantonalnog saveza  uduženja penzionera USK-a.

1

3