Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
eu-upozorila-google-na-krsenje-pravila-o-privatnosti

Google pravi narukvicu za otkrivanje tumora

Odjel američkog Googlea za životne nauke radi na istraživanju sintetičke ljudske kože, u sklopu napora za stvaranje narukvice koja može otkriti tumore, oboljenja srca i druge bolesti.

Laboratorija Google X u kalifornijskom Mountain Viewu radi na paru ruku napravljenih od sintetičke kože i ljudske kože.

Cilj je napraviti uređaj koji će pomoći ljudima da prate prisustvo ćelija tumora u njihovom organizmu.

Ovo će pomoći stalnoj kontroli zdravlja i bržoj prevenciji većih zdravstvenih problema.

Šef odjela Andrew Conrad ističe kako je sistem u početnoj fazi razvoja te da će moći otkriti ćelije tumora kada se one prvi put pojave u organizmu, koristeći nanočestice koje “pretražuju” tijelo za bolesti.

Osvjetljenje oboljelih ćelija

Narukvica bi omogućila dijagnostičke pretrage mnogo prije javljanja fizičkih simptoma bolesti, samim time bi omogućila raniju ljekarsku intervenciju i smanjila stopu smrtnosti bolesti.

Google navodi kako će biti moguće “osvijetliti” oboljele ćelije tako da ih magnetska narukvica može otkriti dok one prolaze krvotokom kroz ruku.

“Imali bi nanočestice koje cirkuliraju kroz cijelo tijelo i traže takve ćelije. Čestice sakupljamo magnetom i pitamo ih šta su vidjele”, objašnjava Conrad.

“Centralna teza onoga što mi pokušavamo postići u Googleovom odjelu životnih nauka jeste promjena medicine iz epizodne i reaktivne, kada, recimo, odem doktoru i kažem da me ruka boli, u proaktivnu i preventivnu.”

“Imamo dobre rezultate istraživanja, no ovo putovanje je dugo i teško. Ipak, mislim da ćemo na kraj puta stići za nekoliko godina, a ne decenija”, dodao je Conrad.

Izvor: Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.