Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
images

Građani BiH ne mogu dobiti azil u EU

Podaci Evropske komisije (EK) ukazuju na stalni rast broja tražilaca azila u EU i državama Šengena iz pet zemalja Zapadnog Balkana, u čemu prednjače građani Srbije, dok najmanje takvih zahtjeva pristiže od državljana Crne Gore i BiH, pišu Nezavisne novine.

Navodi se to u petom izvještaju EK o funkcionisanju bezviznog režima sa Srbijom, Crnom Gorom, Makedonijom, BiH i Albanijom, iz koje podsjećaju da je za građane BiH stopa davanja azila u 2013. godini iznosila 5,9 odsto.

Međutim, nadležni tvrde da će taj procenat dodatno da “otanji” budući da je BiH u međuvremenu ocijenjena kao bezbjedna zemlja, pa je šansa za dobijanje azila u Evropi – ravna nuli.

“Nedvojbeno je da BiH ispunjava svoje obaveze koje su pred nju postavljene shodno ‘mapi puta’. Naravno, imamo određeno povećanje broja tražilaca azila, a razlog tome je bio liberalan sistem u Njemačkoj, koji je od prošle godine promijenjen i sada će građane BiH prepoznavati kao državljane sigurne zemlje i procedura će trajati izuzetno kratko. Dakle, tražiocima azila biće odgovoreno negativno”, naglasio je Bakir Dautbašić, sekretar Ministarstva bezbjednosti BiH.

On je pojasnio da se status azilanta odnosi na ljude koji dolaze iz područja zahvaćenih ratovima, prirodnim katastrofama i sličnim negativnim pojavama.

“To znači da su šanse za dobijanje azila građanima BiH ravne nuli”, rekao je Dautbašić.

EK je saopštila da, iz zemalja zapadnog Balkana, građani Srbije u ukupnom broju zahtjeva za azil u zemljama EU i Šengena učestvuju sa 42 odsto. Slijede državljani Makedonije i Albanije sa po 21 odsto, BiH sa 14 odsto i Crne Gore sa dva odsto od ukupnog broja zahtjeva za azil.

Istovremeno, stopa odobravanja azila nastavlja da pada, što ukazuje na to da je ogromna većina zahtjeva za azil neosnovana. Za građane Srbije je stopa davanja azila u 2013. bila 2,7 odsto, za građane Crne Gore 3,7 odsto, a Makedonije jedan odsto, dok je za građane Albanije i BiH bila nešto viša i iznosila je 8,1 procenat odnosno 5,9 odsto.

“Najviše zahtjeva za azil građani zapadnog Balkana podnose u Njemačkoj”, navela je EK u izveštaju.
EK je ocijenila da su neophodne dalje mjere kako bi se očuvao integritet bezviznog režima za zemlje zapadnog Balkana i odgovorilo na potencijalne zloupotrebe sistema azila EU.

Komisija je istakla da ostaje opredijeljena za sistem putovanja bez viza za građane zapadnobalkanskih zemalja.
“Koristi od vizne liberalizacije veoma su vidljive kada je riječ o jačanju kontakta među ljudima i poslovnim prilikama.

Međutim, zloupotreba bezviznog režima u vidu traženja azila u EU mora da se riješi sistematski i pravilnom raspodjelom sredstava”, rekao je Dimitris Avramopulos, evropski komesar za migracije.

Avramopulos je dodao da izvještaj sadrži niz preporuka za rješenje problema ilegalnih migracija i zatražio punu podršku i angažman svih zemalja učesnica. Preporuke su date i zemljama zapadnog Balkana i evropskim zemljama u kojima se podnosi najviše zahtjeva za azil.

Podaci Evropske komisije o zahtjevima za azil ne odnose se na kraj prošle godine, kada je registrovan ogroman broj nelegalnih prelazaka građana Kosova preko srbijansko-mađarske granice. Evropa je već počela da ih vraća kući.

Podsjetimo, Srbija, Makedonija i Crna Gora priključile su se bezviznom režimu EU u decembru 2009, a BiH i Albanija u novembru 2010. godine.

izvor:fokus.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.