Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
migranti

Humanitarna katastrofa u Velečevu: Šatori na snijegu, ruksaci i nešto odjeće, migranti okupljani oko plamena vatre

Sedamdesetak ilegalnih migranata i izbjeglica posljednjih snježnih i prohladnih dana je u naselju Velečevo nadomak Ključa u kojem pored magistralne ceste borave u šatorima i griju se pored naložene vatre. Riječ je o migrantskim grupama koje autobusima „Centrotransa“ iz Sarajeva već mjesecima dolaze u USK, a pripadnici policije ih sprječavaju da ulaze na područje Kantona.

Snijeg i prohladno vrijeme komplikuju ionako težak život migrantima koji čekajući priliku da pređu granicu privremeno borave u Velečevu kod Ključa. Šatori na snijegu, ruksaci i nešto odjeće, okupljeni oko plamena vatre, uobičajena je slika koja govori o životu ovih ljudi. Radost zbog ogranaka koje im je dovezao Islam Kuburas nisu mogli skriti.

Jedan od sedamdeset ilegalnih migranata i izbjeglica zadržanih ovdje u Velečevu, u improviziranom šatorskom naselju je i Omar iz Pakistana koji kaže kako je iz svoje zemlje u potrazi za boljim životom, do BIH putovao čak sedam godina. Omar dodaje kako ih pripadnici policije redovno vraćaju u Sarajevo, a jednom ga je i Granična policija RH vratila pri pokušaju prelaska granice. U Krajini već dva mjeseca čeka na svoj put u Evropu, a policija ih vraća čak stotinu kilometara koje dnevno prepješače.

Volonteri ključkog Crvenog križa posjećuju ih i donose hranu i tople napitke, čine to i građani, a dva lokalna restorana „Kula“ i „Sehara“ pripremili su ručak za 60 migranata. Načelnik Općine Ključ Nedžad Zukanović kaže kako je ovo humanitarna katastrofa.Općina Ključ ne raspolaže smještajnim kapacitetima u kojima bi se zbrinuli ovi nesretni ljudi, a već ima jedno kamp-naselje u kojem dvadesetak godina borave izbjeglice iz vremena proteklog rata. – Teško je sve ovo posmatrati ali ne znam kakvo rješenje ovdje ponuditi, – poručuje načelnik Zukanović.