Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
JASMINKA

INTERVJU: Jasminka Filipović- sekretar u UGOSG

-Za početak predstavite nam se

Ja sam Jasminka Filipović. Rođena sam 12.08.1959. godine u Ključu.Obavljam dužnost sekretara u Udruženju građana oštećenog sluha i govora Općine Ključ.Ja sam osoba oštećenog sluha i govora,nosim dva slušna aparata,100% ne čujem, 70% tjelesnog oštećenja. Već 26 godina nosim slušne aparate.

-Kako i kada je došlo do osnivanja UGOSG-a i od kada ste vi na čelu ovog udruženja?

Od 1996. godine radeći kao volonter Crvenog križa snimajući stanje na terenu sam vidjela da ima puno osoba oštećenog sluha i govora. Tada sa nekoliko odosa oštećenog sluha i govora došli smo na ideju da se formira udruženje. Uz pomoć tadašnjeg predsjednika rahmetli Ismeta Turnića formirano je općinsko udruženje 1998. godine.

Kako nismo imali prostorije sve su funkcije obavljane volonterski od kuće.Prva preregistracija izvršena je 2005. godine i od tada aktivno radi ovo udruženje.

– Obzirom na to da ste vi osoba sa invaliditetom kakav je vaš status u našoj zemlji i koji su najčešći problemi sa kojima se suočavate?

Kao osoba sa invaliditetom nisam oslobođena premije, imamo problem ortopedskih pomagala ,npr gluhonjeme osobe imaju problem pri zapošljavanju iobrazovanju. Ja sam lično nezaposlena osoba  koja već 2.5 godine čeka posao,jer funkciju koju obavljam je volonterska.

-Koliko je rad udruženja doprinio boljem položaju vaših članova u našoj općini?

Što se tiče položaja naših članova rad udruženja je veoma doprinio  statusu i položaju članova. Svakih 15 dana dolazi firma d.o.o. Bifon koja vrši usluge našim članovima u kupovini ortopedskih pomagala, tako da naši članovi imaju sve usluge u udruženju.Svake godine  za 15 najugroženijih članova  se obezbijedi humanitarna pomoć koja se sastoji od prehrambeni artikala i higijene.

-U subotu vaše udruženje organizuje obilježavanje Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom . Koji je značaj i cilj njegovog obilježavanja?

Značaj Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom je veliki.Obilježava se u čitavom svijetu.Na ovaj dan želimo da ukažemo na svoja prava.Naše udruženje na prigodan način obilježava ovaj dan.