Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
3

IZ SREDSTAVA EKOLOŠKIH NAKNADA ZA JKP “RAD”DOO KLJUČ IZDVOJENO 20.000 KM

U ponedjeljak 2.12. 2019. godine u Vladi Unsko-sanskog kantona održano je zajedničko potpisivanje Ugovora o (su)financiranju projekata iz ekoloških naknada za 2019. godinu, između Ministarstva za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša i predstavnika javnih preduzeća, ustanova i neprofitnih organizacija Unsko-sanskog kantona.

Ugovori sa 13 javnih preduzeća i ustanova kantonalnog i lokalnog nivoa, te sa dvije neprofitne organizacije u ukupnom iznosu od 262.946 KM potpisani su za implementaciju projekata kojima su navedeni aplicirali nakon što je u junu 2019. godine od strane Ministarstva objavljen javni poziv za kandidiranje projekata u 2019. godini.

JKP „RAD“ d.o.o. Ključ je apliciralo sa projektom „Vozilo za prikupljanje otpada u nepristupačnim dijelovima općine“ iz oblasti  zaštite okoliša. Projekat je nakon pregleda i ocjene  Komisije za utvrđivanje prijedloga liste uspješnih  projekata  za su/financiranje   iz sredstava ekoloških naknada  Ministarstva  za 2019.godinu  projekat ocijenila pozitivno i našao se na listi  uspješnih projekata.

Ugovor o sufinanciranju projekta u iznosu od 20.000,00 KM  za  JKP „RAD“ d.o.o. Ključ je potpisao direktor,  Šaban Koljić.

Predviđena  vrijednost projekta je 30.145,00 KM. Ministarstvo za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša je obezbjedilo sredstva u iznosu od 20.000,00 KM, a  preostala  potrebna sredstva će obezbjediti JKP „RAD“ d.o.o. Ključ.

JKP „RAD“ d.o.o. Ključ će ovim projektom izvršiti  nabavku polovnog  kombi kipera sa ceradom, nosivosti do 3,5 tone i nabavkom ovog vozila će se ojačati tehnički kapaciteti Preduzeća, te olakšati i ubrzati  pružanje komunalnih usluga.

Nabavkom ovog vozila  JKP „RAD“ d.o.o.  Ključ  planira  postići sljedeće ciljeve :

  1. obezbjediti uslove da može  pokupiti otpad u nepristupačnim dijelovima općine urbanim i ruralnim, kao što su  strme, uske ulice i udaljena naselja sa malim brojem stanovnika,
  2. uštedjeti vrijeme, brže i jednostavnije odraditi teren,
  3. po potrebi s ovim vozilom pokupiti ambalažni otpad (papir, plastika, pet, konzerve i sl.),
  4. u zimskom periodu radi lakše prohodnosti kroz naselja koristiti ovo vozilo gdje se pojave problemi sa velikim kamionima i zaleđenim putevima i
  5. po potrebi služit će kao zamjensko vozilo kada se pojave kvarovi na velikim kamionima.

Ministar Adnan Alagić je istakao da mu je zadovoljstvo  bilo potpisati  ugovore jer zna da će se sredstva prije svega utrošiti u projekte čija je svrha jačanje tehničkih kapaciteta komunalnih preduzeća, uređenje javnih zelenih površina, zbrinjavanje otpadnih voda, poboljšanje energijske efikasnosti i obnovljivih izvora energije, te jačanje ekološke kulture građana, a to su projekti koji su vidljivi na terenu i čija će implementacija zasigurno pridonijeti unapređenju kvalitete življenja građana svake pojedine lokalne zajednice, pa i Unsko-sanskog kantona u cjelini.

2

1