Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
6

JU OŠ „SANICA“ OBILJEŽILA SVJETSKI DAN BORBE PROTIV DIJABETESA

U okviru takmičenja ” Ja građanin”, maturanti Osnovne škole „Sanica“  su se ove godine odlučili za temu DIJABETES.  Odabirom ove teme imaju za cilj podizanje svijesti o dijabetesu.

Dijabetes (šećerna bolest)  je učestala hronična bolest današnjice. Prema podacima Međunarodne federacija za dijabetes trenutno u svijetu od dijabetesa boluje 425 miliona ljudi. Svaka druga osoba ne zna da je oboljela od šećerne bolesti, a 374 miliona ljudi ima poremećaj podnošenja glukoze pred dijabetes. U svijetu svake godine od šećerne bolesti umire 4,2 miliona ljudi, odnosno 1 osoba svakih 8 sekundi.

Podizanje svijesti o simptomima, znakovima su od velike važnosti da se na vrijeme otkrije šećerna bolest. Moderni način života podrazumjeva dugotrajno sjedenje i smanjenu tjelesnu aktivnost, posebno u gradskim područjima. Nezdrava hrana je također jedan ključnih rizičnih faktora. Zaslađeni sokovi, manje od tri obroka dnevno, nedovoljan unos voća i povrća, konzumiranje alkohola značajno doprinose povećanju rizika od obolijevanja.

Članovi civitasa JU OŠ “ Sanica“ su na sljedeći način obilježili Svjetski dan borbe protiv dijabetesa:

U srijedu, 13.11.2019. g. u suradnji sa Društveni centar MZ Sanica realizirano je predavanje i prikazan kratki film na spomenutu temu, kao i podjela brošura za učenike ove škole, nastavnike i roditelje.

Dana, 14.11.2019. g. u suradnji sa ambulantom u Sanici besplatno je izmjeren šećer u krvi svim učenicima koji su to htjeli.

Bez djelovanja danas, nema lijeka sutra!

Promijenite svoje životne navike, posvetite više vremena tjelesnoj aktivnosti, educirajte se o mogućim načinima prevencije i liječenja šećerne bolesti.

3

5

2

4

1