Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
143847307755bb363d39836835782593_w640-640x330

Kantonalna bolnica u Bihaću: “Uslovi u operacionim salama bolji bili u ratu nego danas!”

Nakon nesretnog požara koji je zadesio Kantonalnu bolnicu prije skoro 3 godine, ponekad se spomene ta tragedija za koju niko nije optužen do danas.

Niti (pre)učinkovito Kantonalno tužilaštvo još nije odgovorilo na ovaj zadatak, a prema učincima u ovako kompleksnim i za opće društveno dobro bitnim slučajevima, teško je očekivati u skorije vrijeme da će neko biti procesuiran po ovom pitanju.

Međutim, iako je zakazalo Kantonalno tužilaštvo, nekoliko je nejasnoća tu, prije svega o čemu su pričali i šta su renovirali vlastodržci kada već javno uposlenici Kantonalne bolnice iskazuju u kakvim uslovima rade.

Tako ono najbitnije, srce bolnice, jer sviju nas bolnica asocira na operacione sale, u najmanju ruku ne postoji. Dakle u Kantonalnoj bolnici ne postoje operacione sale, to je potvrdio i Samir dr. Muminović na posljednjoj sjednici Skupštine USK, kada je javno za govornicom kazao kako su operativini zahvati u ratnom periodu vršeni u boljim uslovima.

U tu svrhu je bila i inicijativa njegovog kolege poslanika i uposlenika Kantonalne bolnice Bašagić Edina, koji je tražio da se kroz rebalans planiraju sredstva za renoviranje i stavljanje u funkciju operacionih sala.

Istražujući ovaj slučaj, portal USN.ba je došao do podataka da je Grad Bihać u oktobru mjesecu prošle godine potpisao ugovor za “Nabavku radova na adaptaciji i rekonstrukciji prostorija operacione sale i intezivne njege u Kantonalnoj bolnici Dr.Irfan Ljubijankić u Bihaću – I Faza” sa firmom THM d.o.o. iz Bihaća za koju nekolicina Bišćana nije niti čula. Ugovor je vrijedan 355.459,77 KM, a firma THM d.o.o. skoro i da ne postoji u Bihaću. Uredno je registrovana, a na adresi čak ni uposlenici pošte ih ne mogu naći.

Tema ovog ugovora sa firmom iz Bihaća za koju Bišćani ne znaju je svakako je predmet istraživanja tima portala USN.ba. Kad i sa kojim sredstvima će se adaptirati operaciona sala, ostaje nam da vidimo. Donatorskih sredstava je bilo mnogo, izvještaja o utrošku istih još niko nije vidio. Izvještaja o istražnim radnjama Tužilaštva još nema, optuženih nema, a građani neka se mole svak svom Bogu s obzirom na različitosti vjerske da ne završe u Kantonalnoj bolnici, jer kako reče dr. Muminović, gore je u bolnici bilo u ratu.

/USN.ba