Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
1

Ključ: Održano predavanje na temu ” Kultura sjećanja kao uvjet opstanka”

Sinoć je na Starom gradu održano predavanje na temu „ Kultura sjećanja kao uvjet opstanka“ povodom obilježavanja godišnjice genocida nad Bošnjacima Ključa.

Organizator predavanja je bilo  Udruženje logoraša „Omer Filipović“ Ključ.

Ovo predavanje uveličali su predstavnici političkog,obrazovnog,kulturnog i vjerskog života u Ključu, te ostali građani.

Predavač je bio Fatmir Alispahić. Rođen je 1966. godine u Tuzli. Diplomirao je komparativnu književnost i bibliotekarstvo na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, gdje je i magistrirao iz oblasti književno historijskih nauka. Autor je 15 knjiga i 4 izvedena dramska djela. Jedan je od autora Virtualnog muzeja genocida nad Bošnjacima ,čiji smo dio imali priliku vidjeti sinoć tokom projekcije. Scenarista filma je bio upravo sinošnji gost Fatmir Alispahić koji je urednik i voditelj emisije na MTV Igman,“Defter hefte“ i sve ono što je cenzurisano ili se  ne smije se kazati na javnim tv emiterima koje plaćamo ,Fatmir kaže u svom Defteru.

Prisutnima je obratio  Mehmed Begić koji je i sam iskusio  patnju zatočeništva u srbo- četničkim logorima.

Cilj ovog predavanja pored toga što su evocirane uspomene na žrtve iz proteklog rata bio je i jedna vrsta opomene, šta nam se to dešava pred očima i šta možemo očekivati u skorijoj budućnosti,da li nam se može ponoviti ista sudbina.