Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
zvaka

Koliko ste puta progutali žvakaću gumu? Znate li šta ste upravo učinili svom želucu?

Našli ste se u bezizlaznoj situaciji i morali ste progutati žvakaću gumu. Šta sad? Hoće li vašem želucu biti potrebno sedam godina da probavi tu istu?

Stavili ste žvakaću gumu u usta. Taman idete na razgovor za posao i svježinom svojeg daha želite zadiviti novog mogućeg poslodavca.

Ups, ušli ste u ured, vaš potencijalni šef sjedi ispred vas, a vi imate žvakaću gumu, još uvijek, u ustima.
Što ćete napraviti? Normalno, progutati je.

Odmah poslije razgovora za posao ne razmišljate koliko ste bili uspješni na istom, već ste se sjetili bakinih, majčinih ili tetinih upozorenja kako će vam se ta žvaka koju ste progutali zalijepiti za želudac, te da se sedam godina ta ista neće probaviti. Hvata vas panika…

No, polako. Istina je nešto drugačija. Žvakaće gume se sastoje od smole, voska, masti i emulgatora koji nisu probavljivi, ali čovjekov želudac svakodnevno prima određene količine neprobavljive hrane, pa to samim time nije neobično, niti opasno po život.

U trenutku kada progutate žvakaću gumu, njeni dijelovi koje želudac ne može probaviti ostaju u tijelu sve dok se želudac ne izbori s tim, a potom se, poslije određenog vremena, izbacuju iz organizma.
Međutim, da priče o štetnom utjecaju progutanih žvakaćih guma nisu samo mit svjedoči činjenica da veliki broj progutanih u istom trenutku može stvoriti probavne probleme, naročito kod male djece.

cafe.ba