Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
eu

Lideri EU pokušavaju uvjeriti London da ne napusti Evropsku uniju

Britanski premijer David Cameron proveo je noć u Briselu gdje se sastajao s evropskim liderima kako bi pokušali pronaći rješenja koja bi posljedično zadržala Ujedinjeno Kraljevstvo u Evropskoj uniji.

Pojedini lideri EU smatraju kako još uvijek postoji mogućnost da Cameron ode u London kako bi predstavio plan za ostanak u Uniji. Britanski premijer je upravo i došao u Brisel tražeći razlog da ne pristane na opciju cijepanja od EU.

Na stolu su se našli problemi kao što su migrantska i izbjeglička kriza, ekonomska nejednakost i utjecaj Britanije na eurozonu. Ukratko, UK želi drugačiji (bolji) položaj unutar Evropske unije čemu se protive uglavnom istočne članice EU čiji građani, naprimjer, čine najveći procenat stranih radnika na Ostrvu.

I dok neki, kao što je premijer Irske Enda Kenny, smatraju da će dogovor potrajati, drugi, kao što je Donald Tusk, smatraju kako je ostvaren određeni progres s Londonom.

Posljednji sastanak je okončan jutros u 5:30 sati po našem vremenu, a prilikom izlaska iz sobe David Cameron je pokraj novinara prošao mirno i bez riječi.

Referendum o statusu Ujedinjenog Kraljevstva u Evropskoj uniji mogao bi se održati ove ili sljedeće godine, a sve zavisi od rezultata pregovora kojima se ne nazire kraj.

klix.ba