Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
m

Manifestacija “Dan rijeke Sane”: Ekološka štafeta prešla 144 kilometra

Ekološka manifestacija “Dan rijeke Sane” održana je u svim gradovima i općinama koji se nalaze u slivu ove rijeke.

Ovo je 19. godina kako se organizuje ova manifestacija kojom se želi skrenuti pažnja javnosti na važnost očuvanja rijeke Sane i njenog ekosistema.

I ovog puta centralni sadržaj manifestacije bila je ekološka štafeta “Akva Sana”, koja je prešla put dug 144 kilometara, sa izvora rijeke Sane, u selu Donja Pecka, nadomak Ribnika, kroz sva mjesta koja se nalaze u slivu rijeke.

Održavanje manifestacije podržavaju lokalne vlasti u općinama Mrkonjić Grad, Ribnik, Ključ, Sanski Most, Oštra Luka, Prijedor i Bosanski Novi/Novi Grad, kao i brojna udruženja, organizacije i institucije koje djeluju u ovom gradovima.

Manifestacija “Dani rijeke Sane” bila je inicijativa zaljubljenika i štićenika prirode i voda, a pod pokroviteljstvom OSCE-a. Deklaracija o rijeci Sani potpisana je 1999. godine od strane načelnika već pomenutih općina.

Manifestacija je okončana u Novom Gradu, gdje je voda sa izvora, zahvaćena u štafetu “Akva Sana”, simbolično izlivena na ušću ove rijeke s Unom, čime se željelo poručiti kako Sanu treba čuvati i zaštititi kako bi bila jednako čista cijelom dužinom svoga toka.a

d

f

h

j

s