Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
65511621cfa8deb9efee560d66538fef

Manje jedete i vježbate, a ipak se debljate? Evo razloga…

Već dugo pazite što jedete, počeli ste i vježbati, ali kilogrami se i dalje samo gomilaju? Možda je vrijeme da konačno prestanete razmišljati čega previše unosite u organizam, a promislite čega unosite – nedovoljno.

Naime, novo istraživanje objavljeno u časopisu “Journal of American College of Nutrition” pokazuje da bi uzrok debljanju mogao biti nedostatak vitamina u organizmu, a prvenstveno vitamina A.

Istzraživanje u kojem je učestvovalo 10 hiljada Amerikanaca otkrilo je kako, u usporedbi s osobama normalne težine, pretile osobe u organizmu imaju 5 do 12 posto nižu količinu mikronutritijenata u organizmu.

Posebno je istaknut nedostatak vitamina A, vitamina C i magnezija kojeg u organizam ne unosi dovoljno čak 20 posto pretilih osoba, a što posljedično uzrokuje i nedostatak kalcija, vitamina D te vitamina E.

Šta se krije iza ovih rezultata? Jedno objašnjenje je da osobe koje imaju veći indeks tjelesne mase jednostavno imaju običaj jesti nezdravu hranu, s manje hranjivih tvari.

Međutim, autori studije ističu i drugu mogućnost, a ta je da nedovoljan unos hranjivih tvari sam po sebi može doprinijeti gomilanju kilograma.

Kako pojašnjavaju, vitamin A na primjer utiče na regulaciju masnih stanica i hormona zaslužnih za održavanju zdrave tjelesne težine, dok vitamin D ima ulogu u proizvodnji leptina, hormona koji kontrolira naš osjećaj gladi te koliko je masnoća pohranjeno u našem tijelu.

Logično, nedostatak jednog od spomenutih vitamina itekako može uticati na našu tjelesnu težinu, što je tek još jedna u nizu loših posljedica nedostatka mikronutritijenata u organizmu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.