Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
55018b19-37a0-4071-a48a-5c75b0094cfb-kajtazovic-znacajne-odluke-u-cilju-stednje-i-racionalizacije-budzeta-2-642x336

Ministar Kajtazović zabrinut: Ljekari i medicinari napuštaju USK

Bosna i Hercegovina gubi svoje stanovnike. Šansu za boljim životom u Europi i ostatku svijeta traže svi. Mladi, ali i oni stariji, kao i kompletne porodice.

Posebno zabrinjava to što odlazi vikoobrazovani kadar, među njima i ljekari. Ministar zdravstva Ibrahim Kajtazović ima i konkretne podatke. U 2015. i 2016. godini ostali smo bez 80 zdravstvenih radnika od čega su 34 ljekara. Svi su bili su zaposleni u zdravstvenim ustanovama u Unsko-sanskom kantonu (USK).

„Odliv kadra u zdravstvu je evidentan. Najviše odlaze medicinski tehničari, ali i ljekari. Otišla su 32 ljekara i dva stomotolga“, kaže ministar Kajtazović.

Zašto odlaze ljekari i ostalo medicinsko osoblje nije teško zaključiti. Presudan je materijalni status, ali i opća neizvjesnost i bezperspektivnost u državi.

„Mlađe kolege odlaze,a to nije dobro jer je hronični nedostatak ljekara u F BiH, a pogotovo specijalsta. Hronični je nedostatak specijalista u USK, tako u F BiH i BIH“, napominje Izjava dr.Nedim Kurtović iz Kantonalne bolnice u Bihaću.

Bosanska Krupa također vapi za ljekarima. Direktor Doma zdravlja Mujo Kekić kaže da je od prestanka rata ovu ustanovu napustilo više od 30 ljekara.

Nedostatak ljekara, prvenstveno specijalista, u Općoj bolnici u Sanskom Mostu rješavaju kroz povremena zapošljavanja vanjskih saradnika. Imaju prostora, kažu, za nova zapošljavanja.

„Mogli bi uvijek primiti završene specijaliste da ih ima. Apelujemo da se jave da ih zaposlimo,ambiciozne mlade ljekare imamo prostore za specijalizacije“, riječi su Enesa Karabega, direktora Opće bolnice.

Uprkos sve češćem odlasku medicinara, ministar Kajtazović tvrdi da situacija za sada ipak nije alarmantna. Na biroima za zapošljavanje veliki je broj prijavljenih medicinskih tehničara, te jedan ljekar, koji će uskoro dobiti posao. Dodatni angažman ljekara mogao bi uskoro biti riješen nakon što Federalano ministarstvo zdravlja odobri discipline iz tercijarnog nivoa zdravstvene zaštite.

Što se tiče poboljšanja materijalnog statusa ljekara , ministar Kajtazović naglašava da bi on bio bolji da od rata nije vođena pogrešna politika upošljavanja u javnom zdravstvu.

„Da bismo riješili taj disbalans mora se provesti sistematizacija po svim ustanovama ,a to je bolno,neko bi morao dobiti otkaz“, kaže ministar

Za ovom nepopularnom mjerom sigurno niko sistemu zdravstva neće posegnuti. Razloga je mnogo, a među prvima su trenutne ekonomske prilike. Dok odgovorni ne pronađu način kako da zadrže ljekare i medicinare, oni i dalje traže kartu u jednom smjeru, najčešće prema arapskim i zemljama zapadne Evrope.

rtvusk.ba