Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
wiki

NSA prisluškivala generalnog sekretara UN-a?

Agenti američke Agencije za nacionalnu sigurnost (NSA) prisluškivali su telefonske razgovore između njemačke kancelarke Angele Merkel i generalnog sekretara UN-a Ban Ki Muna 2008. godine, piše internet stranica “Vikiliks”.

Generalni sekretar UN-a pohvalio je tokom razgovora Merkelovu, zbog njenih napora u borbi protiv klimatskih promjena.

Ban Ki Mun je, navodno, rekao da bi, bez rukovodeće uloge Evropske unije u ovoj oblasti, svjetskoj organizaciji bilo teško da preuzme tu obavezu na tada predstojećoj konferenciji u Poznanju.

Lider UN-a tada je, također, izrazio optimizam da će izbor Baraka Obame za predsjednika Sjedinjenih Država predstavljati šansu da se Amerika bliže uključi u pregovore o klimatskim promjenama.

Njemački mediji prenijeli su prošle godine, pozivajući se na “Vikiliks”, da je NSA decenijama prisluškivala kancelariju njemačkog kancelara, uključujući prethodnike Merkelove.

Posljednje vijesti o prisluškivanju objavila su tri njemačka medija – list “Zidojče cajtung” i televizijski kanali “NDR” i “VDR”.

“Pokazali smo da je privatne sastanke generalnog sekretara UN-a o tome kako spasiti planetu od klimatskih promjena prisluškivala zemlja koja namjerava da zaštiti svoje najveće naftne kompanije. Bit će interesantno vidjeti reagovanje UN-a jer, ako se generalni sekretar može prisluškivati bez posljedica, onda su ugroženi svi, od svjetskih lidera do čistača ulica”, kazao je osnivač “Vikiliksa”, Džulijan Asanž.

bhrt.ba