Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
obama

Obama krenuo na put u Saudijsku Arabiju, Britaniju i Njemačku

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Barak Obama (Barack) otputovao je danas iz Vašingtona u Saudijsku Arabiju, prvu etapu na šestodnevnom putovanju tokom kojeg će još posjetiti i Veliku Britaniju i Njemačku.

Sa njim putuju njegov portparol Džoš Ernest (Josh Earnest) i savjetnica za nacionalnu sigurnost Sjuzan Rajs (Susan Rice). Supruga Mišel (Michelle) pridružiće mu se u Londonu.

Obama treba sutra da se sastane sa saudijskim kraljem Salmanom. Među temama o kojima će razgovarati su borba protiv ekstremista, sukobi u Siriji i Jemenu kao i nekoliko spornih pitanja kao što su Iran ili moguća uloga Saudijske Arabije u napadima od 11. septembra 2001. godine.

Narednog dana Obama će učestvovati na smitu Vijeća za saradnju zemalja Zaliva (GCC), koji uključuje Saudijsku Arabiju, Bahrein, Ujedinjene Arapske Emirate, Kuvajt, Katar i Oman.

Američki predsjednik otputovaće zatim u London gdje će boraviti od 21. do 24. aprila. On će tu ponoviti da je za ostanak Britanije u sastavu Evropske unije i ručaće sa kraljicom Elizabetom Drugom (Elizabeth II).

On će se sastati s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel 24. aprila, a narednog dana trebalo bi da govori o pitanju izbjeglica.

bhrt.ba