Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
4

Obavijest MUP-a USK za građane!

Doba je godine kad se odraslima i djeci na svakom koraku nude razne pirotehničke naprave, najčešće petarde i rakete.

Pri rukovanju pirotehnikom treba biti vrlo oprezan, a najbolje bi bilo da ih djeca izbjegavaju. U tome važnu ulogu imaju i roditelji koji trebaju upozoriti djecu i upoznati ih s posljedicama rukovanja s pirotehnikom, a naročito neprimjerenom, neispravnom i nekvalitetnom. Petarde nisu igračke, a zbog neopreznog korištenja, žrtve su najčešće – djeca!

Iz godine u godinu raste broj djece i maloljetnika koji se bez nadzora koriste raznovrsnim pirotehničkim sredstvima. I najmanja petarda može nanijeti ozbiljne ozljede, pogotovo ako eksplodira u rukama. Najčešće ozljede kod djece i odraslih su opekline, ozljede prstiju i šake, povrede sluha, vida i kostiju.

Zbog toga djeci savjetujemo da u ove blagdanske dane izaberu neki drugi, bezazleniji način zabave koji neće remetiti tuđi mir i njihovo zdravlje. Izbora je mnogo.

DJECO, VAŽNO JE ZNATI!

Petarde nisu igračke! Upotreba petardi i drugih sličnih proizvoda mogu biti veoma opasni za tebe i tvoje drugare.

Nikad ne kupuj petarde i slične proizvode bez znanja svojih roditelja Ne koristi petarde ili druge slične proizvode na nagovor drugih ili zato što to rade druga djeca Ako saznaš da neko u školu donosi petarde odmah obavijesti roditelje i nastavnike

ZAŠTO SU OPASNE PETARDE?

Opasne su zato što sadrže različite hemijske materije koje proizvode različite efekte : svjetlost, vatru, toplotu, dim i zvuk. Ovi efekti mogu da izazovu različite posljedice, opekotine, oštećenje vida i sluha, gubitak prstiju pa i požar

RODITELJI PAŽNJA!

Roditelji snose odgovornost za postupanje svoje maloljetne djece, i zato:

Upoznajte svoje dijete sa opasnostima od upotrebe pirotehničkih sredstava Na kupujte i ne poklanjajte pirotehnička sredstva djeci Ne upotrebljavajte pirotehnička sredstva pred djecom jer time potičete njihovu radoznalost Ne dozvolite da Vaše dijete bude dio crne statistike.