Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
18834749_10212076410241066_18719915_n

Obilježen Dan bijelih traka

U Prijedoru je 1992 godine izdata naredba da svi nesrbi  označe svoje kuće bijelim plahtama, a po izlasku iz kuće istaknu bijelu traku oko ruke. Ovo je bio jedan u nizu poteza ponižavanja, maltretiranja i psihološkog ubijanja civilne populacije koja je većinom završila u zloglasnim logorima kao što su Omarska, Keraterm i Trnopolje – mnogi od njih su mučeni, zlostavljani i ubijeni dok se za određenim brojem još uvijek traga. Među ubijenim je i 102 djece, a čiji roditelji se i danas bore za pravo da svojoj djeci podignu spomenik u znak sjećanja. Vlasti u Prijedoru i dalje odbijaju ovaj čin te je i ove godine inicijativa Jer me se tiče. Organizirala protestnu šetnju u Prijedoru.

Udruženje logoraša „Omer Filipović“ Ključ u znak podrške Prijedorčanima danas je organizovalo  mirnu šetnju od Doma kulture u Ključu kroz grad u periodu od 10 do 11 h i na taj način obilježilo dan kad su prije 25 godina Prijedorčani morali okačiti bijele trake i čaršafe da bi mogli biti raspoznati kao nesrpsko stanovništvo.

Podršku obilježavanju Dana bijelih traka dao je i Općinski načelnik Nedžad Zukanović, vijećnici Općinskog vijeća općine Ključ, brojni građani, učenici i profesori MSŠ Ključ.

„Važno je da nam se to više nikada ne ponovi i zbog toga je nužno opominjati i podsjećati mlade generacije da sve ružne pojave treba osuditi, a suživot i toleranciju graditi na zdravim i humanim principima“, kazao je načelnik Zukanović.

U koloni sa zavezanim bijelim trakama učesnici su prošetali glavnom ulicom od MSŠ Ključ do mosta na rijeci Sani gdje su bacili 102 karanfila u znak solidarnosti sa žrtvama masovnih zločina počinjenih i kao znak sjećanja na 102 ubijene djece u Prijedoru.

Kao i prethodne godine aktivisti iz Kljuca su  odlučili da odaju počast nevino ubijenoj djeci Prijedora, ali i da pruže podršku njihovim roditeljima. Preksinoć  su postavili instalaciju na ulicama grada Ključa stavljajući na trotoare 102  stope od 102 ubijene djece Prijedora, pozivajući građane na solidarnost sa žrtvama rata. Dio aktivista se juče pridružio i mirnoj šetnji u Prijedoru  jer se kako kažu ”borba za sve civilne žrtve i poštivanje njihovih prava tiče svih nas, bez obzira na etničko porijeklo, religijsku pripadnost ili bilo koji drugi status“.