Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
18834997_10212058050542085_646023297_n

Obilježen Dan logoraša općine Ključ

U Ključu je danas na dostojanstven i prigodan način obilježen 30 maj, Dan logoraša ove općine.Na ovaj dan, živi svjedoci zločina koji se desio u Ključu ukazali su  na goruće probleme s kojima se svakodnevno suočavaju i koji se iz godine u godinu se usložnjavaju. U općini Ključ je registrirani 1200 bivših logoraša koji danas, na svoj dan, traže ostvarivanje svojih prava, međutim broj onih logoraša koji su živote izgubili u logorima još  uvijek je nepoznat.

Centralni dio obilježavanje Dana logoraša upriličen je na igralištu ispred OŠ “Ključ” i to ne slučajno. Naime u fiskulturnoj sali upravo te škole agresorska vojska je na najsvirepiji način mučila, tukla i držala goloruki muslimanski narod iz našeg grada tokom proteklog rata.

Obilježavanju Dana logoraša Ključa prisustvovali su brojne osobe iz javnog i političkog života općine, građani Ključa i veliki broj učenika. Domaćin događaja i predsjednik udruženja logoraša „Omer Filipović“ Ključ Enes Salihović je u uvodnom obraćanju pozdravio prisutne i istakao značaj obilježavanja ovakvih događaja. Okupljenim građanima se obratio i Načelnik Ključa Nedžad Zukanović, i dr. Mujo Begić autor knjiga GENOCID U KLJUČU i TOMAŠICA-MASOVNA GROBNICA.

Nakon završetka zvaničnog dijela delegacije su položile cvijeće na Spomen ploču  ispred OŠ „Ključ“, Spomen obilježju na Trgu Alije Izetbegovića i na šehidskom mezarju u Ključu prof. Omeru Filipoviću.