Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
biljanidzenaza

Obilježena dvadeseta godišnjica dženaze u Biljanima

Dvadeseti i treceg novembra 1996. godine klanjana je dženaza za 224 šehida, koje su ubili srpski agresori, u Biljanima kod Ključa.

Dženaza je klanjana kod osnovne škole u Biljanima, kod koje su većina od njih ubijeni. Na dženazi je bilo prisutno više od 10.000 Bošnjaka, te se smatra da je to najmasovnija dženaza Bošnjaka koje su ubili srpski agresori.

Općina Ključ, Odbor islamske zajednice Ključ, džemat Biljani, kao i drugi, učinili su sve da se žrtve masakra dostojno sahrane, a da njihovi najmiliji ovaj bolan trenutak lakše podnesu.

Jedan od prisutnih je prilikom dženaze rekao da su u Biljanima toga dana (10. jula 1992. godine) agresori ubili sve što se moglo ubiti.

– Uništili su kompletnu mušku populaciju koju su zatekli. Ubili su 258 Bošnjaka – kazao je on.

Amir Avdić, tadašnji načelnik općine, istakao je da su to uradili zločinci koje su predvodili zdravstveni i prosvjetni radnici.

– To su oni dojučerašnji koji su s nama živjeli. To su oni koji su imali vlast u općini Ključ – kazao je tada Avdić.

A sinoć u prepunoj Džamiji u Biljanima obilježena je dvadeseta godišnjica od najmasovnije dženaze na ovim prostorima prigodnim programom u organizaciji Medžlisa IZ Ključ i Džemata Biljani.

Prisutni su bili prof. dr. Mujo Begić, Mufid ef. Huskić iz Mrkonjić Grada dvojica učača Kur'ana Amir Jusić imam iz Hrustova i Hafiz Hidajet ef. Talić imam Kuršumlije džamije iz Maglaja.

Pokrenuta je inicijativa za izgradnju muzeja genocida u Biljanima, prisutni su upoznati da je u toku izrada idejnog rješenja a organizatori su ujedno pozvali sve one koji imaju neke eksponate da ih uvakufe kako bi bili izloženi u ovom muzeju.