Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
obucar

Obućar iz Ključa o deficitarnoj struci

 

U Bosni i Hercegovini posljednjih nekoliko decenija sve je manje obućara.Razlozi za sve manje zanatskih radnji su brojni,ali se gotovo svi slažu da je jedan od glavnih taj što ni država ne pokušava da ih sačuva.

Naš obućar Nukić Hajrudin bio je raspoložen za razgovor i da podjeli svoje radno iskustvo koje stiče i dan danas.

Završio je zanat 1955.godine  u zadruzi u Ključu i kako kaže sistem rada se promijenio u odnosu na protekli period.

Prije se sve obavljalo ručno, dok je danas zastupljena mehanizacija i montaža.

Materijali za rad su bili daleko kvalitetniji ,prisjeća se gospodin Nukić svojih početaka u zadruzi.

U to vrijeme proizvodili su velike količine opreme za policiju,šumske radnike,za ŠIP u Ključu,ali problem tog vremena je bio nedostatak materijala za proizvodnju.

Obućarski zanat izumire,a slična situacija se dogodila 1970ih godina kada je došlo do prekida rada većine zanatlija zbog visokih poreza koje je uvela država te su mahom zatvarali svoje radnje.

1980ih poslije desetogodišnjeg prekida rada javlja se ponovo potreba za zanatstvom te država oslobađa prve dvije godine sve zanatlije od plaćanja poreza da bi se proces proizvodnje nastavio.

Već 50 godina je u ovom poslu i kaže da je zarada prije 30 godina bila toliko velika da nije bio potrebe da ide npr.u Njemačku .

Naglašava da se u cijeloj Jugoslaviji prodavala obuća proizvedena u Ključu.

Gospodin Nukić je penzionisan 1997.godine ,ali sama činjenica da je ovo deficitarna struka i kao penzioner je nastavio raditi posao obućara u našem gradu.