Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
paris

Pariz: Sukobi policije i demonstranata, uhapšeno 27 osoba

Francuska policija uhapsila je 27 osoba tokom sukoba do kojih je došlo u četvrtak navečer sa maskiranim demonstrantima na Trgu Republike u centralnom dijelu Pariza.

U ranim jutarnjim satima policija je počela da rastjeruje 150 mladih ljudi jer su odbili da napuste trg, koji su tokom proteklog mjeseca okupirali demonstranti.

Evakuacija demonstranata uslijedila je nakon više sukoba policije i mladih, koji su palili automobile i bacali kamenice.

Sinoćnji sukobi uslijedili su nakon uličnih marševa tokom kojih je uhapšeno više desetina ljudi.

Do nasilja je došlo nakon niza mitinga na kojima je učestvovalo više desetina hiljada ljudi, koji su protestovali zbog izmjena Zakona o radu kojim je omogućeno lakše otpuštanje radnika.

Sindikat radnika CGT saopštio je da će zakon, o kome će se raspravljati u parlamentu naredne sedmice, omogućiti poslodavcima da zaobiđu propise koji garantuju prava radnika i dati im više slobode pri određivanju visine plate, trajanja godišnjeg odmora, slobodnih dana i prekovremenog rada.

“Želimo da se prijedlog povuče jer zakon više neće biti osnovni propis. Sada svaka kompanija može kako želi da uvodi propise o radnom vremenu i plaćanju prekovremenih radnih sati. To je apsolutno neprihvatljivo”, rekao je šef sindikata CGT Filipe Martinez.

bhrt.ba