Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
pecina

Pećina na putu Ključ–Humići plijeni pažnju prolaznika

Ključani pogotovo oni ljubitelji planinarenja ili sporta vole ih zvati planinama. Ljubinka, Šiša, Grmeč, Breščica, pored svoje ekološke i kulturno-historijske vrijednosti, imaju onu najveću, a to su ljudi koji ih vole i redovno  posjećuju.

U njima je skriveno i oko 50 jama i pećina koje su uglavnom neistražene. Tek poneku od njih poput one u Hripavcima planinari su zajedno sa svojim kolegama iz Slovenije  djelimično istražili te publicirali. Ono što ipak plijeni pažnju prolaznika  je lokalitet na putu Ključ–Humići za koji se vežu brojne legende.

Pećinsko gnijezdo zmaja Bosne, natpis je  kojim su članovi Udruženja Eko sport iz Ključa obilježili  još uvijek neistraženu pećinu koja se nalazi na obali Sane, na 240 metara nadmorske visine. Ovaj lokalitet na Sklopu još 1905 arheološki je istražio Čeh Ivo Bojanovski, o čemu postoje sačuvani podaci Komisije za zaštitu kulturno historjiskih dobara BIH.

Cijeli vijek ovdje se ništa nije istraživalo, a legenda  kaže da se sama pećina proteže 200 metara u visinu i direktno je povezana sa Starim gradom Ključ. Planinari smatraju da se kroz ovu pećinu tokom opsada dopremala  voda iz rijeke Sane  i to  u rimsku cisternu koja i danas postoji i materijalni je dokaz iz tog doba.

Temeljitim istraživanjem vjeruje se da bi se mogli naći i vrijedni artefakti iz doba posljednjeg bosanskog kralja Stjepana Tomaševića koji je ovdje našao utočište. Sve to, nažalost, nije moguće provesti bez sredstava .

U Ključu je od 1965.  godine postojalo Speleološko društvo SIGE, kao i Sekcija planinarskog društava Grmeč iz Sanice, što je nažalost s vremenom ugašeno.
Bolja vremena su stigla od 2000. godine kad su članovi Udruženja Eko sport tokom pet godina napravili planinarski dom, uredili 250 planinarskih staza, temarkirali 150 biciklističkih. Svojim prirodnim bogatstvom Ključ bi za mnoge posjetioce i ljubitelje prirode mogao biti nezaobilazna destinacija, što je nažalost povezano sa ulaganjima koja su još uvijek nedovoljna.
Do sad jedino ostaje da entuzijasti poput planinara svoje vrijeme i znanje daju za očuvanje prirodnih dobara ove općine.