Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
pipi-duga-carapa-9

Pipi Duga Čarapa u novom izdanju cenzurisana

Pipi Duga Čarapa, izmišljeni lik pokojne švedske književnice Astrid Lindgren, ove godine slavi 70. rođendan i u skladu s modernim vremenima knjiga više neće sadržavati opis koji se smatra rasističkim.

U originalnoj priči otac Pipi Duge Čarape živi u Južnim morima, gdje je “crnački kralj” – referenca koja se posljednjih godina kritikuje kao rasistička. U aprilu će biti objavljeno obljetničko izdanje knjige i u njoj će Pipin otac biti “kralj Južnih mora”, rekla je Karin Nyman, kći Astrid Lindrgen, koja s ostalim članovima porodice ima izdavačka prava na njena djela.

“Odlučili smo zamijeniti stari opis jer vrijeđa. Autorica Pipi Duge Čarape nikad ne bi prihvatila da Pipi vrijeđa ijedno dijete”, rekla je Nyman.

Lindgren je umrla 2002. u dobi od 94 godine. O Pipi je napisala tri knjige, prvu 1945., koje su poslije stopljene u jednu. Prevedene su u 70 zemalja i prodane u više od 60 miliona primjeraka.

U razgovoru za list “Dagens Nyheter” Nyman je rekla da porodica nekoliko godina razmatra tu promjenu i da joj se ona najviše protivila. Izraz “negro” (crn) sve do šezdesetih godina imao je status prihvatljivog i nije se koristi pežorativno kao naprimjer “nigger”. Nyman je dodala da se predomislila kad je shvatila da bi ljude svejedno mogla povrijediti.

Pipi, kojoj je u prvoj knjizi devet godina, nekonvencionalna je zaigrana djevojčica superljudske snage koja ne poštuje autoritete, a doživljavaju je i kao feminističku ikonu, aktivisticu za ljudska prava i junakinju u borbi za slabe i potlačene.

izvor:fena

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.