Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
nacelnik

Povjerenik bez povjerenja (Odgovor Općinskog načelnika općine Ključ Nedžada Zukanovića na pisanje Jasmina Musića, predsjednika Povjereništva SDA Ključ od 17.04.2017. godine)

Odgovor Općinskog načelnika općine Ključ Nedžada Zukanovića na pisanje Jasmina Musića, predsjednika Povjereništva SDA Ključ od 17.04.2017. godine

 

Povjerenik bez povjerenja

 

Često smo u prilici slušati i čitati poluistine, neistine, politikanske izjave bez prijedloga rješenja koje dolaze  od strane Općinske organizacije SDA Ključ. Nismo namjeravali odgovoriti na posljednje neutemeljene prozivke, jer bi se onda samo bavili njima, ali moramo, javnosti radi, iznijeti nekoliko činjenica koje govore suprotno od napisanog.

I sami pišete u tekstu da povodom novonastale situacije smatrate da je lokalna vlast dužna građanima mnoga objašnjenja. Pa, izvolite, niko vam ne brani da objasnite kako su spomenuta javna preduzeća došla u ovakvu situaciju i kad je zapravo  počela agonija u istim. Iako, svi to već znaju. Kriza i jeste zbog neadekvatne politike koju su upravo provodili vaši članovi, od izbora menadžmenta, zapošljavanja i nedomaćinskog odnosa u radu preduzeća.

Mudro zborite kad kažete da zastupate stav da sva buduća imenovanja, kadrovska rješenja, zapošljavanja i potencijalno nove sistematizacije u javnim preduzećima i ustanovama u Ključu moraju biti tretirane kroz rasprave na Općinskom vijeću … A šta ćemo sa dosadašnjim zapošljavanjima i imenovanjima gdje ste vi bili u prilici i negativno je iskoristili za postavljanje poslušnika? Mjenjali ste pravilnike, statute, sve da biste postavljali nezakonito kadrove koji su kasnije zbog nesnalaženja na rukovodećim pozicijama postali predmet rasprave svih nas.

Općinski načelnik nije vodio ni kadrovsku ni drugu politiku kao vi. Jer, da jeste, ne bi danas više od pola kadrova bilo iz suparničkih političkih opcija na rukovodećim pozicijama u javnim ustanovama i preduzećima. Jer, da jeste, ne bi bio ponovo biran za Načelnika. Ovaj Općinski načelnik ne radi tako. Hajde što pišete protiv Načelnika, ali nije u redu da radite i protiv tih svojih kadrova.

Naravno da su se Načelnik i zaposlenici organa uprave i te kako miješali u svoj posao. Konstantno smo povećavali finansijsko učešće, angažman  i investicije u svim javnim ustanovama i preduzećima. Ali, ostavili ste preveliku rupu u budžetima tih preduzeća.

I da, Savjetniče, nismo pročitali nijedan savjet kako da izvučemo preduzeća iz neugodne situacije u koju su nas doveli, uglavnom, vaši nadređeni.

Da ste radili posao kako treba, ne bi danas bilo uvedeno Povjereništvo u stranku kojoj trenutno pripadate.

Naš savjet Savjetniku, radite na izgradnji povjerenja kroz Povjereništvo, jer očigledno je da ga nemate, posljednji općinski izbori su to bolno prikazali. Ali, radite to časno i odgovorno, a ne služeći se radnjama koje nezaslužuje pozicija i uloga koju ste prihvatili.

Nedavno ste bili  u delegaciji Vlade USK sa Ministrom za pitanja boraca i RVI USK u obilasku realizacije svojih projekata sa svojim domaćinima. Interesantno da je isti dan bila Skupština udruženja porodica šehida i poginulih boraca Ključa, gdje je Ministar uredno pozvan, ali naravno nije se odazvao i nije prisustvovao kao ni vi, jer je bitnije bilo slikati se ispred sportske dvorane u Krasuljama (o prioritetima gradnje ćemo drugom prilikom), a ova i slična udruženja koristiti kad vama zatreba.

I zato savjet Savjetniče, povjerenje gradite kroz Povjereništvo SDA Ključa, ali uz znanje i rad.