Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
aaa

Pravoslavni vjernici danas obilježavaju najradosniji blagdan Božić

Božić se slavi tri dana kao uspomena na dan rođenja Isusa Hrista. To je blagdan rađanja novog života, blagdan djece i djetinjstva.

Vjernici ga proslavljaju tako što idu na bogosluženje u crkvu, koje počinje jutarnjom liturgijom, a potom odlaze kući gdje objeduju s ukućanima.

Jučer je, dan prije Božića, obilježena Badnja večer, koja najavljuje Božić. Pravoslavni vjernici u Sarajevu, Banjoj Luci, Tuzli, Mostaru, Zenici i u drugim gradovima su zapalili badnjak čime su najavili dolazak najradosnijeg hrišćanskog blagdana.

Prema običajima, pripreme za Božić počinju 40 dana prije 7. januara, kada počinje Božićni post koji predstavlja pročišćenje duha i tijela pred najradosniji događaj u pravoslavlju.

Za Božić se priprema posebna trpeza na kojoj je tradicionalni obredni hljeb česnica koji sadrži onoliko dijelova koliko ima ukućana i ukrašava se raznim figurama koje simbolizuju vjeru, djecu, stoku, njive i voće te se u njega stavlja kovanica. Kada ukućani sjednu za sto, prvo se reže ovaj hljeb, a domaćin izgovara molitvu. Na stolu obavezno bude vino koje simbolizuje Hristovu krv, svijeća i kuhana pšenica.

Vjeruje se da se će osoba koja je dobila komad hljeba s novcem biti sretna tokom i blagoslovljena naredne godine.

Nakon ručka odlazi se kod najbližih kako bi se čestitao Božić, a potom i kod komšija.

Prema drevnom vjerovanju i običaju, Božić se smatra vedrim porodičnim praznikom. Vjernici se pozdravljaju sa “Mir Božiji – Hristos se rodi”, uz otpozdrav “Vaistinu se rodi”.