Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
sda76

SAOPĆENJE ZA JAVNOST

VIJEĆNICI SDA ZBOG UVREDA NAPUSTILI SJEDNICU OPĆINSKOG VIJEĆA KLJUČ

 

Na 12. redovnoj sjednici Općinskog vijeća Ključ, vijećnici SDA su bili spriječeni iskazati svoje stavove i argumentirana kritička zapažanja spram prijedloga Budžeta Općine Ključ za 2018. godinu.

Imamo obavezu i potrebu javnosti ukazati na krajnje bahato i neprimjereno ponašanje SDP-ovog vijećnika Latifa Salihovića, koji se ovaj put okomio na vijećnicu Subhu Džafić, magistricu biologije i dobitnicu srebrene značke Univerziteta u Sarajevu, ne birajući riječi kojima je udario na moralni integritet nje i njene porodice.

Ovo nije prvi put da dotični zloupotrebljava svoje fizičko prisustvo u sali Općinskog vijeća Ključ, vrijeđa vijećnike Stranke demokratske akcije, koristi najgrublje oblike diskvalifikacije i krši temeljne etičke norme.

Također, smatramo nedopustivom situaciju u kojoj predsjedavajući Općinskog vijeća ne reagujući dopušta ovakvo ponašanje, čime i on sudjeluje u kršenju Poslovnika o radu OV Ključ, što nije rijetka pojava.

Ključ je uvijek bio prepoznatljiv po međusobnom uvažavanju svih političkih opcija i nikad se nisu dešavale ovakve stvari, bez obzira ko je bio pozicija, a ko opozicija.

Od aktera navedenih dešavanja očekujemo minimum osjećaja za odgovornost prema građanima i instituciji Općinskog vijeća. Predsjedavajućeg Općinskog vijeća Adema Crnalića pozivamo da podnese ostavku na poziciju predsjedavajućeg, a od ključkog SDP-a očekujemo da osudi ponašanje vijećnika Latifa Salihovića i uputi izvinjenje svim mladim i obrazovanim ljudima u našem gradu čiji su životni putevi i sudbine isti ili slični životnom putu vijećnice Subhe Džafić. Mukotrpno školovanje, težak i neizvjestan studentski život udaljen od Ključa, konstantni nedostatak sredstava i borba za egzistenciju su problemi koji nisu mimoišli gotovo nikoga od naših mladih ljudi.
Mladi ljudi Ključa nisu odgovorni što djeca naših sugrađana idu za Njemačku i gospodin Salihović nema pravo zbog toga iskaljivati svoj bijes na mladim, obrazovanim i sposobnim ljudima koji su zahvaljujući svojim rezultatima uspjeli ostati i opstati u svojoj domovini i svome gradu.

Naprotiv, vijećnik Salihović je najdirektnije dio vlasti u našem gradu već šestu godinu zaredom i trebao bi javnosti reći šta je uradio u tom periodu da bi spriječio odlazak mladih, osim što je bespogovorno dizao ruku za kreditna zaduženja općine, javnih preduzeća i ustanova.

Napuštanje današnje sjednice vijećnika SDA je znak solidarnosti sa našom vijećnicom, ali i protest protiv ponižavanja građana Ključa i urušavanja institucije Općinskog vijeća, čije sjednice sve više poprimaju karakteristike farse i cirkusa.

Klub vijećnika SDA u OV Ključ će nastaviti argumentirano ukazivati na loše poteze trenutne vlasti, konstruktivno razmatrati aktuelne probleme i predlagati rješenja u interesu građana. Nećemo dozvoliti da nas bilo čije agresivno ponašanje zastraši i u tome zaustavi.

 

PRESS SLUŽBA OO SDA KLJUČ