Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
sda76

SAOPĆENJE ZA JAVNOST

KONSTITUISAN NOVI OPĆINSKI ODBOR SDA KLJUČ

Dana 10.1.2018. godine održana je konstituirajuća sjednica Općinskog odbora Stranke demokratske akcije Ključ. Pored razmatranja materijala vezanih za konstituiranje odbora, posebna pažnja posvećena je aktuelnom stanju u Općini Ključ. Općinski odbor SDA Ključ izražava zabrinutost činjenicom da je Općina Ključ u 2018. godinu ušla bez budžeta, ključnog finansijskog dokumenta za funkcioniranje života u našoj lokalnoj zajednici.

Očekujemo da u kreiranju budžeta prostor za snažnije učešće dobiju, pored političkih partija, predstavnici civilnog društva i reprezenti svih društvenih kategorija naše općine.

Smatramo da se u budžetu Općine Ključ moraju naći sredstva za stipendije, da se ne smiju smanjivati izdaci za prijevoz đaka, porodilje, borce i socijalno ugrožene kategorije građana. Poseban akcenat u budžetu za narednu godinu želimo staviti na segment poljoprivrede, i u tom smislu, imamo obavezu podsjetiti da je u prethodnim mandatima budžet općine bio čak i manji nego danas, a da su poljoprivrednici dobivali duplo više nego što je to slučaj zadnjih godina.

Zabrinuti smo činjenicom da prijedlogom budžeta za 2018. godinu općinska vlast odustaje od gradnje industrijske zone Velagići za koju nije planirana nijedna konvertibilna marka. U prošloj godini, od planiranih 10 000 KM, nije realizirano ništa za ovu namjenu.

Nakon analize stranačkih aktivnosti i stavova iznijetih u proteklih godinu dana, OO SDA Ključ zaključio je kako su se tačnim ispostavila naša pravovremena upozorenja o destruktivnim potezima u brojnim javnim ustanovama i preduzećima, kao i organu uprave od strane vladajuće strukture u našoj općini. Negativni bilansi, kreditna zaduženja, finansijske blokade, brzoplete i nelogične smjene su nažalost ključno obilježje naših javnih preduzeća u ovom momentu.

Nismo sretni, nego zabrinuti zbog činjenice da su se naše najave i sumnje pokazale istinitim. Pozivamo sve političke subjekte da odgovorno pristupe rješavanju evidentnih problema. SDA Ključ očekuje više otvorenosti, spremnosti i susretljivosti od strane općinske vlasti, kako bismo zajedničkim snagama spasili ono što se spasiti može.

OO SDA KLJUČ smatra da se u javnim ustanovama i preduzećima koja su zapala u teška stanja, problemi moraju rješavati uz učešće svih relevatnih faktora, ali i da se u upravljačke strukture istih moraju imenovati stručni, a ne politički podobni kadrovi.

Povećanje efikasnosti, stavljanje pod kontrolu finansijskih izdataka i drastično smanjenje troškova, transparentnost i otvorenost u radu, kreiranje sistematizacija radnih mjesta u javnim ustanovama i preduzećima na osnovu stvarnih potreba i ekonomske snage naše općine moraju biti opredjeljenje svih političkih aktera u našoj općini, ukoliko imamo za cilj stvoriti temelje za sveukupno poboljšanje stanja u našoj lokalnoj zajednici.

OO SDA KLJUČ će uskoro javnosti predstaviti plan aktivnosti i strategiju djelovanja za naredni period, koji će podrazumijevati prijedloge mjera u Općini Ključ, ali i definirati interese građana Ključa i način njihove realizacije spram viših nivoa vlasti.

 

PRESS SLUŽBA OO SDA KLJUČ