Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
m

Sigurnost Prometa

Sigurnost prometa i prevencija prometnih nezgoda vrlo su kompleksne oblasti. Kako bi se u njima postigli rezultati, bitno je poznavati uzroke nezgoda, načine unapređenja sigurnosti i načine utjecaja sigurnosti na učesnike u prometu.

Prometne nezgode najveći su uzrok smrti mladih ljudi u dobi od 15 – 29 godina. Ukoliko se ovakav trend nastavi, prometne nezgode će  do 2030. godine biti peti najčešći uzrok smrtnosti ukupne svjetske populacije, učestaliji od AIDS-a, raka pluća i dr.

Generalna skupština Ujedinjenih naroda je 2. Marta/ ožujka 2010. izglasala Desetljeće borbe za unapređenje sigurnosti prometa 2011 – 2020 čiji je primarni cilj smanjiti broj smrtno stradalih u prometu diljem svijeta za 50% čime bi se spasilo pet miliona života.

Na cestama širom BiH, godišnje pogine oko 380 osoba a 11 000 bude povrijeđeno. Prema zvaničnim statistikama, stopa smrtnosti u prometu u BiH je oko 10, 3 poginulih na 100 000 građana. To je oko tri puta više nego u zemljama zapadne Evrope. Istraživanje je utvrdilo da samo u Federaciji BiH ima oko 250 poginulih i preko 6.800 povrijeđenih osoba svake godine i da ekonomija F BiH gubi preko 400 miliona €godišnje (preko 5% svog godišnjeg BDP-a) ako se uzmu u obzir ukupni troškovi medicinskog liječenja, oštečenje imovine, administrativni rad, gubitak produktivnosti itd.