Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
secer

Šta se dešava s ljudskim organizmom ukoliko nikako ne unosite šećer

Američki naučnici proveli su istraživanje koje je pokazalo da su posljedice iznenadnog totalnog uskraćivanja šećera ljudskom organizmu mjerljivi s apstinencijskim krizama koje proživljavaju ovisnici o pojedinim drogama.

Prosječni Amerikanac u svoj organizam unese 22 čajne kašike šećera dnevno, što predstavlja 350 dodatnih kalorija.

Prema istraživanju naučnika sa unverziteta Princeton, šećer na ljudski mozak ima sličan utjecaj kao pojedine droge tako što izaziva lučenje dopamina, poznatog kao “hormon sreće”.

Međutim, šta se dešava ako se organizmu u potpunosti uskrati unos šećera?

Naučnici univerziteta Princeton su proveli eksperiment nad dobrovoljcima koji prvih 12 sati jednog dana nisu uopće unosili hranu, a nakon tih 12 sati naučnici bi im dali slatki rastvor te malu količinu “obične hrane”.

Dvije sedmice od početka eksperimenta kod pojedinih ispitanika već su bili uočljivi simptomi koje pokazuju ovisnici o teškim drogama.

Naime, pojedinci su pokazivali znakove depresije i anksioznosti ukoliko ne bi dobili dozu šećera na vrijeme.

Nakon 30 dana započeta je druga faza eksperimenta koja se sastojala od potpunog prestanka konzumiranja šećera.

Istraživanje je pokazalo da su se kod ispitanika pojavili simptomi apstinencijske krize, što se ogledalo u nekontrolisanom drhtanju, cvokotanju zubima, depresiji, a u pojedinim slučajevima ispoljavano je i agresivno ponašanje.

Ti simptomi su se kod jednog broja ispitanika zadržali i nakon 40 dana.

Također, zabilježen su i problemi nakon ponovnog vraćanja na stare prehrambene navike ispitanika.

Mnogi su tvrdili kako im je bilo veoma teško ponovo vratiti toleranciju na šećer, te kako im je trebalo i do četiri mjeseca da svoj organizam vrate u normalno stanje.

klix.ba