Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
ch

Supruga Hugha Hefnera ima lajmsku bolest: Govorili su mi da je “sve u mojoj glavi”

Crystal Hefner, 29-godišnja supruga osnivača Playboya, Hugha Hefnera, na svom je Instagramu objavila kako je saznala da boluje od lajmske bolesti, bakterijske infekcije koju prenose zaraženi krpelji.

Bivša Playboyeva zečica je napisala post u kojem je nastojala informisati ljude o ovoj bolesti u cilju širenja svijesti o tome kako je ona mnogo češća nego što se zapravo misli.

“Ukoliko ste ikad išli u prirodu ili na planinarenje, molim vas testirajte se na lajmsku bolest. Najbolji način da to uradite je laboratorijski test Igenex”, poručila je Hefner, dodavši kako su joj lajmsku bolest dijagnosticirali prije nekoliko dana i kako je pred njom dug put.

“Lajmsku bolest prenose zaraženi krpelji, ali se ja ne sjećam ugriza krpelja, niti karakterističnog osipa. Najvažnije je znati da toliko mnogo vas ima lajmsku bolest, ali toga niste svjesni. Vjerovatno zato što krpelji mogu biti izuzetno mali. Uvijek sam smatrala kako oni moraju biti veliki i kako se moraju primijetiti”, napisala je Hefner.

Simptomi lajmske bolesti mogu biti različiti i brojni, a oni vrlo često podsjećaju na simptome multiple skleroze, alzheimerove i parkinsonove bolest, demencije i ALS-a. Neki stručnjaci pak smatraju kako je uzrok ovih bolesti upravo borelija, bakterija koju prenose zaraženi krpelji.

Neki od najčešćih simptoma infekcije borelijom su: bolni mišići, leđa, kičma, vrat, zglobovi, anksioznost, hronični umor, ubrzano lupanje i “preskakanje” srca, trzaji mišića, problem sa vidom (zamagljen vid) i sluhom (zujanje u ušima, tzv. tinitus), natečeni limfni čvorovi, blago povišena temperatura, simptomi slični gripi, problemi sa koncentracijom, pamćenjem…

Simptomi infekcije bakterijom borelija, koju prenose zaraženi krpelji i koja uzrokuje lajmsku bolest mogu biti različiti, te upravo iz tog razloga lajmsku bolest zovu “velikim imitatorom” u smislu da može oponašati brojne druge bolesti i simptome, te ona vrlo često ostane nedijagnosticirana ili pogrešno dijagnosticirana.

“U pitanju je bolest s kojom živi jako mnogo ljudi i radi se o epidemiji. Uvijek sam mislila kako sam ja hipohondar. Ljekari su mi uvijek govorili kako je u pitanju ‘stres’, te da je ‘sve u mojoj glavi’, ali sam konačno saznala šta je bilo u pitanju. Lyme je sličan sifilisu i prenosi se seksualno, kao i sa majke na dijete tokom trudnoće”, napisala je Crystal Hefner.

Lajmska bolest ili borelioza je multisistemsko oboljenje subakutnog i hroničnog toka koje izaziva bakterija Borrelia burgdorferi. Ona zahvata prvenstveno kožu, a zatim srce, zglobove i centralni nervni sistem. Rezervoari ove bakterije su krpelji i oni je prenose na čovjeka, domaće i divlje životinje kao što su glodari, jeleni i dr. Javlja se obično sezonski (od ranog proljeća do kasne jeseni) i to uglavnom kod osoba koje često borave u prirodi. Mnoge osobe oboljele od lajmske bolesti se pak ne sjećaju ujeda krpelja, a crvenilo nakon ugriza vrlo često može izostati. Ova bakterija može uzrokovati čitav niz “misterioznih” simptoma koje ljekari rijetko prepoznaju kao lajmsku bolest, te pacijente bezuspješno liječe od sindroma hroničnog umora, fibriomijalgije, multiple skleroze, reumatoidnog artritisa, depresije i čitavog niza drugih oboljenja, ne rješavajući zapravo uzrok. Dosta pacijenata čak biva upućivano psihijatrima iz razloga što ljekari ne mogu pronaći stvarni uzrok te smatraju kako je “sve u njihovim glavama”. U terapiji ove bolesti koriste se antibiotici u zavisnosti od kliničkog stadija i po preporuci ljekara.

klix.ba