Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
psi

Sve veći broj pasa u depresiji jer ih vlasnici dugo ostavljaju same u kući

Jedan od četiri psa je u depresiji jer su usamljeni, tvrdi se u novoj studiji koju je uradilo veterinarsko udruženje PDSA.

Više od 2,3 miliona pasa bude ostavljeno samo na pet ili više sati, uprkos savjetima da limit bude četiri sata, otkrili su istraživači. Otkriveno je i da 465.000 pasa nikada nije izvedeno u šetnju, što može uzrokovati mentalne probleme.
Veterinari kažu kako je ključno za zdravlje da psi šetaju i susreću se s drugim psima jer su društvene životinje.

“Ovo su zabrinjavajuća otkrića i činjenica da ljudi smatraju prihvatljivim ostaviti psa na toliko dug period je zabrinjavajuća. Usamljeni i frustrirani psi će vjerovatno pokazati nezadovoljstvo neželjenim ponašanjem i više od 50 veterinara u Velikoj Britaniji izjavilo je u izvještajima kako je povećan broj uspavljivanja pasa zbog društveno neprihvatljivog ponašanja u posljednje dvije godine”, rekla je Vicki Larkham-Jones, veterinarka iz PDSA organizacije.

Samoća može dovesti do destruktivnog ponašanja psa, do anksioznosti i frustracije, kao i kod čovjeka. Čak 28 posto vlasnika pasa izjavilo je kako smatraju da je sasvim normalno ostaviti psa samog u kući na šest do 10 sati. Veterinari tvrde kako mnogi vlasnici pasa prave hektičan život ljubimcima i pružaju im samo osnovne potrebe, što je neprihvatljivo.

“PDSA apeluje na vlasnike ljubimaca da reorganizuju svoj raspored i posvete im prijeko potrebnu pažnju, te da budu sigurni da im pružaju njegu na onom nivou na kojem zaslužuju kako bi bili sretni i zdravi”, kazala je Larkham-Jones.

klix.ba