Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
sabor

Svečana sjednica Sabora povodom 100 godina institucionalnog islama u Hrvatskoj

Svečana sjednica u spomen na saborsku sjednicu održanu na današnji dan prije tačno sto godina, na kojoj je islam u Hrvatskoj proglašen ravnopravnom religijom održana je danas u Saboru Republike Hrvatske.

Na svečanoj sjednici su dodijeljena i brojna priznanja osobama posebno zaslužnim za promicanje i razvoj islama.

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović poručila je kako je odluka Sabora donesena prije sto godina značajna za budućnost hrvatskog društva te kako je pokazala slobodarsku svijest Hrvatske onoga doba.

“Iz naraštaja u naraštaj muslimani u Hrvatskoj iskazivali su se radom i djelovanjem na mnogim poljima, kao odgovorni sudionici razvoja i napretka, nerijetko cijenjeni zbog svoje marljivosti i radnih vrlina”, kazala je Grabar – Kitarović.

Posebno je istaknula doprinos pripadnika sugrađana islamske vjere u Domovinskom ratu, od kojih su brojni i položili svoje živote za domovinu.

Premijer Hrvatske Tihomir Orešković kazao je kako u Hrvatskoj nije riječ samo o zajamčenim pravima Ustavom, nego o aktivnoj zajednici koja je ustala i u obranu svoje domovine. Kazao je kako odnos države prema islamskoj zajednici u Hrvatskoj može biti model mnogim drugim zemljama.

“Hrvatski muslimani su sastavni dio modernog hrvatskog društva i na to smo ponosni”, poručio je Orešković.

Predsjednik Sabora Željko Reiner upozorio je kako danas ratove vodi “jedna instrumentalizirana manjina tobože u ime islama”, te istaknuo kako je islam religija mira, citirajući pritom sure iz Kur'ana koje govore o miru i nenasilju. Posebno se zahvalio vjerskim vođama u Hrvatskoj koji su se uvijek suprotstavljali, rekao je, ekstremizmu i fundamentalizmu.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović istaknuo kako je priznanje doprinijelo integraciji islama u Hrvatskoj. Kazao je kako je to omogućilo muslimanima da daju značajan doprinos i uživaju ugled u hrvatskom društvu. Istaknuo je kako islamska zajednicu u Hrvatskoj spada među najorganiziranije islamske zajednice u cjelini.

“Prava koja uživaju muslimani u hrvatskom društvu mogu biti samo primjer mnogima“, kazao je Kavazović i dodao će islamska zajednica nastaviti promicati univerzalne vrijednosti i mir.

Predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj i zagrebački muftija Aziz ef. Hasanović prisjetio se kako su saborski zastupnici prije sto godina jednoglasno proglasili islam jednakopravnim, što je, rekao je, postavilo temelj za razvoj islamske zajednice u Hrvatskoj.Prisjetio se i ubojstva muftije Muftića u proljeće 1948. kojemu se ne zna za grob ni danas, rekao je, te rušenja minareta na tamošnjoj džamiji.

“Hrvatski model promičemo ostalim zemljama koje se suočavaju sa problemom integracije muslimana u društvo“, kazao je muftija Hasanović.

Muftija je istaknuo i da je 1.180 muslimana poginulo u Domovinskom ratu.

Priznanja za poseban doprinos razvoju i jačanju vjerskog i kulturnog identiteta muslimana pojedincima i institucijama inače, dobili su Ured hrvatske predsjednice, Sabor i Vlada Republike Hrvatske, Ministarstvo vakufa Kraljevine Saudijske Arabije, Republika Turska odnosno predsjednik Uprave za vjerska pitanja Republike Turske Mehmet Gormez, rijaset Islamske zajednice u BiH, novinar HTV-a Augustin Bašić i gradonačelnici Zagreba, Rijeke i Dubrovnika. Posebna povelja dodijeljena je bivšem muftiji Ševki Omerbašiću, Ahmedu Ikanoviću, Muhamedu Tokaliću, te posthumno emiru Katara.

Na svečanoj sjednici nazočilo je i nekoliko hrvatskih ministara, visoke vjerski vođe iz mnogih zemalja svijeta, saborski zastupnici i članovi diplomatskog zbora.

Povodom stote obljetnice pravnog i institucionalnog islama u Hrvatskoj, danas će se u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) održati svečanost na kojoj će nazočiti i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan koji se nalazi u dvodnevnom posjetu u Hrvatskoj.

Hrvatska je postala druga europska zemlja koja je priznala islam kao službenu religiju, nakon Austrije koja je to učinila 1912.

klix.ba