Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
natalitet-324x160

U Ključu broj rođene djece svake godine manji

Prema analizi podataka koje smo tražili iz Matičnog ureda,Općine Ključ  može se zaključiti da je smanjena stopa nataliteta u odnosu na stopu mortaliteta.Radi se o bazi podataka iz 2015.,2016. i 2017. godine.Na području Općine Ključ preovladava stanovništvo starije od 6o godina. To je posljedica kasnijeg planiranja porodice, poslijeratnih trauma, raseljavanja i procesa izbjeglištva, ali i teške socio-ekonomske situacije, psiholoških i drugih faktora.

Bosna i Hercegovina se suočava sa kompleksnim demografskim problemima, koji se manifestuju konstantnim smanjenjem stope rađanja i negativnim prirodnim priraštajem, smanjenjem broja učenika u osnovnim školama, procesima depopulacije, nestajanja sela, starenja stanovništva i emigracije fertilnog i radno sposobnog stanovništva.

Zbog niske socijalne sigurnosti i diskriminacije porodilja velik broj mladih bračnih parova odlučuje se dijete roditi van granica BiH,  što zbog nepovoljne poticajne klime za mlade porodice u BiH, što i zbog činjenice da u drugim zemljama ostvaruju pogodnosti koje u Bosni i Hercegovini nemaju.

MKR-matična knjiga rođenih

MKU-matična knjiga umrlih

MKV-matična knjiga vjenčanih

mmmmmm