Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
psi-lutalice-1152015

U Ključu i dalje prisutan problem pasa lutalica, lokalna vlast poziva na udomljavanje

U  Ključu je i dalje  prisutan problem pasa lutalica kojih je svakog dana sve više. Kreću se uglavnom u čoporima u naseljenim mjestima i najveću opasnost i strah predstavljaju za naše najmlađe sugrađane i njihove roditelje jer se upravo u najvećem broju nalaze oko školskih ustanova. U posljednje vrijeme u našem gradu je evidentano povećan broj pasa lutalica, ali i sve češće prijave građana na napade pasa.

Pse niko sa ulica u našoj zemlji ne uklanja još od 2009. godine kada je usvojen Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja koji zabranjuje hvatanje i ubijanje pasa, a lokalnim vlastima nameće obavezu gradnje azila za napuštene životinje. Vlasti ne grade azile, pravdajući se da nemaju desetine novaca za to. Sve je to podijelilo građane na one koji ih hrane i one koji ih se boje, a problem i dalje ostaje problem.

S obzirom na navedeno Općinski načelnik Nedžad Zukanović je održao radni sastanak  sa predstavncima JKP „RAD“, JU „Općinski fonda za komunalne djelatnosti i infrastrukturu“ i komunalno-vodnim inspektorom na kojem je odlučeno da se građani Ključa koji imaju uslove da obezbijede dom za pse pozovu na udomljavanje pasa lutalica jer siguran dom za pse lutalice čini sigurnim i grad Ključ. Svi psi  prije udomljavanja će biti vakcinisani, kastrirani, sterilisani i čipovani, a svi oni koji se žele uključiti u ovu humanu akciju mogu kontaktirati JKP „Rad“, Općinski fond ili Veterinarsku stanicu.