Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
4

U Ključu obilježen Dan bijelih traka

Godišnjica genocida nad Bošnjacima Prijedora obilježava se danas 31. maja, jer su na taj dan 1992. godine srpske vlasti preko lokalnog radija izdale naredbu da nesrbi nose bijele trake. U obilježavanje ovog dana uključili su se gradovi i zemlje širom svijeta među kojima je i Ključ.

Naime Udruženje logoraša „Omer Filipović“ Ključ u znak podrške Prijedorčanima danas je organizovalo  mirnu šetnju  i na taj način obilježilo dan kad su prije 27 godina Prijedorčani morali okačiti bijele trake i čaršafe da bi mogli biti raspoznati kao nesrpsko stanovništvo.

U koloni sa zavezanim bijelim trakama brojni građani, učenici i profesori su prošetali do gradskog mosta na rijeci Sani, gdje su bacali cvijeće i na taj način  iskazali  solidarnost sa žrtvama masovnih zločina počinjenih u Prijedoru, ali i širom BiH.

U Prijedoru je počinjen GENOCID, a ukupno je ubijeno 3.176 osoba. Prema dostupnim podacima, među žrtvama rata u Prijedoru bilo je 258 žena te 102 djece. Najviše je bilo Bošnjaka, a potom Hrvata, Roma, Albanaca i Srba.

Danas su se članovi Biciklističkog kluba  “Fantek”  Ključ svojim biciklima uputili prema Prijedoru kako bi odali počast nevino ubijenim civilima tokom 1992. godine, a povodom obilježavanja Dana bijelih traka.

6

5

3

2

1