Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
5

U KLJUČU ODRŽAN SASTANAK S CILJEM POSTIZANJA DOGOVORA I POMOĆI OPTUŽENIM PRIPADNICIMA ARMIJE R BIH

Dobitnici najvišeg ratnog priznanja  “Zlatni ljiljan” su se maksimalno uključili u institucionalno riješavanje po pitanju pružanja pravne pomoći osumnjičenim,optuženim i osuđenim pripadnicima Armije R BiH i MUP-a R BiH.

Tim povodom je održan sastanak sa Federalnim Ministrom za pitanje boraca i invalida odbrambeno- oslobodilačkog rata  Salkom Bukvarević i predsjednikom Upravnog odbora  Fondacije za pružanje pravne pomoći braniocima  Bosne i Hercegovine Esadom Delić. Održan je zajednički sastanak sa rukovodstvom USK-a, kao i sa svim načelnicima sa područja USK-a,uz prisustvo svih optuženih od kojih su 43 osobe sa područja USK-a, od ukupno 193 optužena na nivou države.

Na tom sastanku doneseno je 12 zaključaka ,a jedan od zaključaka je da se po Općinama USK-a organizuju sastanci kako što je danas  upriličen u Ključu s ciljem upućivanja poziva članovima RVI,šehidskih porodica i dobitnicima Zlatnih ljiljana da dobrovoljnim potpisivanjem izjave (o dobrovoljnoj članarini za pomoć Boračkoj organizaciji) se odreknu od 1 do 5 KM za pomoć optuženima.

Dobitnici Zlatnih ljiljana upućuju zahvalnost svima koji uzmu učešće  u ovoj akciji, sindikatu organa uprave ,načelnicima općine Ključ i Sanskog Mosta.

Imajući u vidu da sudski troškovi na godišnjem nivou iznose oko 30 000 KM ,za svaku osobu pojedinačno ,te činjenicu da su naši ključani optuženi za zločin protiv čovječnosti  (poslije genocida najteži oblik ratnog zločina) neophodna je pomoć svih građana kako moralna tako i novčana.

U narednom periodu pozivaju se svi oni koji ostvaruju prihode preko Ministarstva za Boračka pitanja  općine Ključ da potpišu izjavu (o dobrovoljnoj članarini za pomoć Boračkoj organizaciji ). Boračke organizacije pozivaju Općinsko Vijeće  kao i ostale sugrađane zaposlene u JU i JP da se uključe u potpisivanje pomenute IZJAVE.

4