Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
pcele

Ugrožene pčele i ostali oprašivači, štete u vrijednosti od nekoliko stotina milijardi dolara godišnje

Pčele i ostali oprašivači suočavaju se s povećanim rizikom od istrebljenja, što dovodi u opasnost opstanak hrane kao što su jabuke, borovnice i kafa, navodi se u danas objavljenoj studiji o prvim globalnim procjenama uticaja oprašivača na svjetsku ekonomiju.

U saopštenju se navodi da pesticidi, gubitak staništa na farmama i u gradovima, bolesti i klimatske promjene predstavljaju prijetnju za oko 20.000 vrsta pčela, ptica, leptira, buba i šišmiša koji oplođuju cvijeće tako što šire polen.

Oprašivači time doprinose globalnoj proizvodnji hrane u vrijednosti od nekoliko stoina milijardi dolara godišnje.

– Oprašivači su od ključnog značaja za globalnu ekonomiju i zdravlje ljudi – rekao je Zakri Abdul Hamid, predsjedavajući grupe od 124 zemlje uključene u studiju, iznoseći podatak da svjetska hrana po tržišnim cijenama u vrijednosti između 235 milijardi dolara i 577 milijardi dolara zavisi od oprašivača.

Sektor hrane zapošljava milione ljudi, kao što su berači kafe u Brazilu, uzgajivači kakaa u Gani, proizvođači badema u Kaliforniji ili proizvođači jabuka u Kini.

Sve više vrsta oprašivača je ugroženo, prema studiji koju je objavila  Međudržavna naučno-politička platforma o biodiverzitetu i uslugama ekosistema (IPBES), koja je osnovana  2012. godine.

– Regionalne i nacionalne procjene pokazuju visok nivo prijetnje za insekte oprašivače, posebno za pčele i leptire – navodi se u ovoj studiji.

U Evropi, na primjer, sa mogućim izumiranjem suočeno je devet posto vrsta pčela i leptira.

Studija je ukazala na moguće rizike od upotrebe pesticida, kao što su neonikotinoidi, što je povezano sa štetnim efektima u Sjevernoj Americi i Evropi.

avaz.ba