Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
b

USPJEŠNO ZAVRŠEN PROJEKAT IZ SREDSTAVA EKOLOŠKIH NAKNADA ZA 2018.godinu

JKP „RAD“ d.o.o. Ključ je u planiranom roku i u okviru dobijenih finansijskih sredstava uspješno realizovalo projekat „Reparacija i nabavka nove opreme za komunalna vozila“.

Projekat je finansiran sredstvima Ministarstva za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša USK iz ekoloških naknada za 2018.godinu. 
Vrijednost projekta je 27.276,00 KM. Ministarstvo je obezbjedilo 25.000,00 KM, a preostali iznos od 2.276,00 KM su vlastita sredstva JKP“RAD“ d.o.o. Ključ.

Izvršena je nabavka sljedeće opreme :
– novi rolo kontejnera od 27 m3 i
– polovni podizač kontejnera za vozilo MAN sa kompletnom hidrauličnom nadogradnjom za podizanje, pražnjenje i spuštanje kontejnera od 5m3 i 7m3 .

Nabavkom rolo kontejnera je olakšan odvoz komunalnog otpada na gradsku deponiju otpada Peći, jer se ovaj kontejner koristi za pretovar otpada i pražnjenje kontejnera od 5 m3 i pres kamiona za sakupljanje otpada.
Prije nabavke ovog rolo kontejnera smo imali samo jedan ispravan rolo kontejner, a za nesmetan rad nam trebaju dva kontejnera kako nebi smo imali zastoja u čekanju dok se kamion ne vrati s deponije koja je udaljena 18 km od pretovarne rampe. Organizacijom sa dva rolo kontejnera dobijamo na vremenu i možemo se više posvetiti sakupljanju i redovnijem čišćenju i pražnjenju otpada, kako miješanog komunalnog tako i selektiranog otpada. Kad bi nam svaki pres kamion i svaki kontejner od 5m3 išao posebno na deponiju izgubili bi puno vremena i manje bi se mogli posvetiti unapređenju sakupljanja otpada.

Nabavkom ovog podizača kontejnera su obezbjeđeni uvjeti za redovno pražnjenje kontejnera. Imali smo velike zastoje radi pokvarenog podizača na kamionu koji služi za prevoz i pražnjenje kontejnera od 5 m3. Praznili smo kontejnere kad su napunjeni samo do pola jer podizač nije mogao dizati teži teret. U određenom vremenu kad je rađena reparacija smo imali ispomoć kamiona koji je dolazio iz Komunalnog Bosanski Petrovac. U tom vremenu se nismo htjeli dovesti u situaciju da se oko ovih kontejnera gomila otpad, stvara ružna slika i širi neugodan miris.

Realizacijom ovog projekta iz oblasti zaštite okoliša smo u velikoj mjeri olakšali i unaprijedili uslove rada, a sve u cilju pružanja kvalitetnije usluge našim korisnicima i očuvanja i zaštite okoliša i zdravlja ljudi.