Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
inzko

Vijeće sigurosti UN: Valentin Inzko danas podnosi izvještaj o BiH

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Incko (Inzko) danas će Vijeću sigurnosti UN-a, podnijeti 49. izvještaj o statusu provedbe mira u Bosni i Hercegovini, saopćio je OHR.

Ovaj izvještaj pokriva period od 22. oktobra 2015. godine do 15. aprila 2016. godine.

U jučerašnjem razgovoru s generalnim sekretarom UN-a Ban Ki-Moonom u New Yorku Incko je naglasio kako je BiH je načinila historijski korak podnijevši zahtjev za prijem u članstvo u Evropskoj uniji

Inzko je rekao da je BiH 15. februara načinila historijski korak podnijevši zahtjev za prijem u članstvo u Evropskoj uniji i da je ova zemlja izabrala svoj put i nema više povratka.

“Tranzicija je, naravno, proces, a ne događaj, i mi svi znamo da će transformacija koju ova zemlja mora proći na putu prema članstvu donijeti dobro građanima Bosne i Hercegovine. Mi smo potpuno ujedinjeni u pružanju podrške BiH u njenim evropskim aspiracijama“, rekao je visoki predstavnik.

Napomenuo je da “2016. može biti godina napretka prema evroatlantskoj integraciji, ekonomskom rastu i otvaranju novih radnih mjesta, ali samo ako BiH ujedini snage i bude djelovala kao jedna cjelina, te da preispitivanje i osporavanje temeljnih postavki Mirovnog sporazuma nije formula za uspjeh“.

bhrt.ba